8 πράγματα που θα έπρεπε ήδη να έχεις στον υπολογιστή σου

8 πράγματα που θα έπρεπε ήδη να έχεις στον υπολογιστή σου

Τον αγαπάς τον υπολογιστή σου; Θες να είναι σε "φόρμα" και να είσαι ευχαριστημένος από αυτόν;

Τότε πρέπει να ακολουθήσεις τα 8 παρακάτω βήματα για το καλό του PC σου και της τσέπης σου.

Πρόκειται για 8 από τα πολλά "Must Have", αλλά περιέργως λίγοι είναι αυτοί που έχουν σκεφτεί να τα πράξουν.

 

Print

1. Βάλε AntiVirus

Πρέπει οπωσδήποτε να έχεις εγκατεστημένο ένα πρόγραμμα προστασίας από ϊούς, έστω και ένα δωρεάν βασικό, για να έχεις ένα λιγότερο μπελά.
Ένας ϊός μπορεί να καταστρέψει αρχεία, να κλέψει στοιχεία ή να σε βάλει σε διαδικασία επαναφοράς του υπολογιστή, αφού σίγουρα θα έχει επιβραδυνθεί αισθητά.

2. Εξαφάνισε τις διαφημίσεις με Ad Blocker λογισμικό

Αφού το Internet έχει γεμίσει από διαφημίσεις, ανοίγεις μία σελίδα και πετάγονται 15 παράθυρα και κινούμενες εικόνες διαφημίσεων, ή θες να δεις ένα βίντεο στο YouTube και πρέπει να δεις με το ζόρι μια διαφήμιση για 5 δευτερόλεπτα και να πατήσεις "Skip", τότε έπρεπε να βγουν προγράμματα παράκαμψης αυτών.
Ένα από αυτά είναι το AdBlock Plus, το οποίο είναι σε μορφή Add-On/Extension που εγκαθίσταται επάνω στον περιηγητή, όποιον και να έχεις. Μόλις το βάλεις, ξεχνάς τις διαφημίσεις μία και καλή.

3. Κράτα Backup τα αρχεία σου

Πάντα πρέπει να κρατάς αποθηκευμένα τα αρχεία του δίσκου σου, φωτογραφίες, κείμενα, email, και σε άλλο ένα μέρος διότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να χαθούν μία μέρα. Αυτό μπορεί να γίνει λόγω καταστροφής του δίσκου, από ϊό ή από ακούσια διαγραφή δεδομένων. Πάρε σήμερα κιόλας το πρώτο σου Backup σε ένα εξωτερικό USB δίσκο ή φλασάκι, ή ακόμα και στο Cloud (Dropbox, Google Drive, OneDrive κτλ). Γιατί να ρισκάρεις κόπο εργασίας ή και αναμνήσεις για κάτι τόσο απλό;

4. Προστασία ρεύματος με UPS

Καλό είναι να έχεις τον υπολογιστή συνδεδεμένο πάνω σε UPS (Uninterruptible power supply) και να τροφοδοτείται μέσω αυτού. Θα σώσει τον υπολογιστή από απότομες αυξομειώσεις ρεύματος και θα σου κρατήσει ανοιχτό τον υπολογιστή με τη μπαταρία του, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, ώστε να σώσεις την δουλειά σου και να προστατεύσεις τον σκληρό σου δίσκο. 

5. Αναβάθμισε τον σκληρό δίσκο με τεχνολογία SSD

Η αντικατάσταση του σκληρού σου δίσκου με έναν δίσκο SSD, θα σου δώσει την αίσθηση ότι αγόρασες νέο υπολογιστή. Λόγω της τεράστιας ταχύτητας που διαθέτει, η διαφορά στην απόδοση θα είναι πολύ αισθητή και η ανταπόκριση του υπολογιστή θα είναι άμεση. Με χαμηλό κόστος, θα πάρεις πολλά. Άλλωστε η τεχνολογία των σκληρών δίσκων κυκλοφορεί εδώ και αρκετές δεκαετίες για το ευρύ κοινό, ενώ οι SSD δίσκοι από το 2008 περίπου.

6. Καλώδιο vs WiFi

Αν έχεις τον υπολογιστή σου κοντά στο Modem/Router και παίρνεις Internet ασύρματα και όχι με καλώδιο δικτύου, τότε καλά θα κάνεις να το συνδέσεις τώρα κιόλας με καλώδιο. Οι αποκρίσεις στο Internet, η ταχύτητα και η αξιοπιστία ενός ενσύρματου δικτύου δε συγκρίνεται με αυτή των WiFi.

7. Καθαρός Υπολογιστής

Καλό είναι να γίνεται μία συντήρηση στον υπολογιστή κάθε λίγο καιρό, ιδιαίτερα αν σκονίζεται πολύ ο υπολογιστής. Πρέπει να καθαρίζεται εσωτερικά και να αλλάζονται και οι θερμοαγώγιμες πάστες διότι αλλιώς, με την πάροδο του χρόνου, καταστρέφονται τα ανεμιστηράκια, υπερθερμαίνεται ο υπολογιστής και ενδέχεται να προκληθούν προβλήματα στα εξαρτήματα του υπολογιστή ή και αισθητές καθυστερήσεις.

8. Κοίμησε τον!

Ρύθμισε τον υπολογιστή σου να μπαίνει σε κατάσταση αδρανοποίησης (Sleep) κάθε μικρό χρονικό διάστημα (π.χ. 5 λεπτά) αν δεν χρησιμοποιείται. Έτσι θα επεκτείνεις το όριο ζωής του και θα καταναλώνεις πολύ λιγότερο ρεύμα. Στην κατάσταση sleep το σύστημα είναι φορτωμένο, έτοιμο όπως το άφησες, και επανέρχεται σε 2-3 δευτερόλεπτα με το που το ανάψεις. Και η κατανάλωσή του; Μόλις 3-4 Watt, ενώ αναμμένος, απλά χωρίς να κάνει τίποτα, καίει γύρω στα 170 Watt. Αυτή η ρύθμιση γίνεται στον Πίνακα ελέγχου->Επιλογές ενέργειας->Αλλαγή ρυθμίσεων σχεδίου στο επιλεγμένο πλάνο που χρησιμοποιείς.

 

επισκευη υπολογιστων

Πρόσφατα Άρθρα

Posted in PC και Laptop, Tweaks/Συμβουλές.