Δίσκος SSD! Γιατί είναι η καλύτερη αναβάθμιση Η/Υ και πρέπει να τον αποκτήσετε;

Δίσκος SSD! Γιατί είναι η καλύτερη αναβάθμιση Η/Υ και πρέπει να τον αποκτήσετε;

Σιγά σιγά οι ανάγκες στη χρήση υπολογιστών μεγαλώνουν, ο χρόνος πιέζει και χρειαζόμαστε γρήγορη ανταπόκριση από το μηχάνημα. Οι χρήστες σπεύδουν προς αναβάθμιση του υπολογιστή ή Laptop, συνήθως ζητώντας τις κλασικές αλλαγές, μνήμη RAM, επεξεργαστή και κάρτα γραφικών. Υπάρχει όμως η λύση αλλαγής δίσκου όπου κοστίζει 3 φορές λιγότερο από τα προαναφερθέντα και αποδίδει 5-10 φορές περισσότερο!

Οι δίσκοι SSD είναι οι τελευταίας γενιάς δίσκοι για υπολογιστές στους οποίους πολλοί δε πιστέψανε. Χρησιμοποιούν τελείως διαφορετική τεχνολογία και η κατασκευή τους είναι πολύ διαφορετική από τους κλασικούς παλιούς σκληρούς δίσκους.

αναβαθμιση δισκου ssd

επισκευη υπολογιστων


Τι ακριβώς είναι ο κάθε δίσκος;

Οι παλιοί σκληροί δίσκοι (HDD) αποτελούνται από μεταλλικούς δίσκους, οι οποίοι στρέφονται συνήθως στις 7.200 στροφές/λεπτό (στα Laptop πολλές φορές στις 5.400), και ένα σύστημα κεφαλών όπου κινείται συνέχεια προκειμένου να γράφει δεδομένα πάνω στους δίσκους. Με λίγα λόγια υπάρχουν μηχανικά κινητά μέρη τα οποία αργούν, φθείρονται και θερμαίνονται.hdd vs ssd compare

Οι δίσκοι SSD αποτελούνται καθαρά από ηλεκτρονικά μέρη, δηλαδή πλακέτα με τσιπάκια αποθήκευσης δεδομένων (NAND), οι οποίοι υπόσχονται αστραπιαίες αποκρίσεις μεταφοράς δεδομένων, ελάχιστη θερμότητα και μεγαλύτερη αξιοπιστία και μακροζωία. Επίσης δεν κινδυνεύουν από χτυπήματα και κραδασμούς αφού δεν έχουν κινητά μέρη, και έχουν ελάχιστο βάρος και όγκο σε σχέση με τους HDD. Το βασικό μειονέκτημα είναι η μικρή τους χωρητικότητα σε οικονομικά επίπεδα ίδιων με τους HDD, π.χ. ένας SSD 128GB κοστίζει περίπου όσο ένας HDD 500GB.

HDD vs SSD

Ας πάρουμε όμως μία γεύση με ένα test μεταξύ των δύο δίσκων στο ίδιο μηχάνημα, έναν HDD της Western Digital Blue στις 7.200RPM και ένα δίσκο SSD Samsung 840 EVO. Η παρακάτω μέτρηση έχει γίνει με το εργαλείο HDTune το οποίο διαθέτει λειτουργία για να μετρά αποκρίσεις και ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Βλέπουμε ότι διαβάζει συγκεκριμένους όγκους δεδομένων ανά δευτερόλεπτο και μας δείχνει πόσο γρήγορα αποκρίνεται σε μία εντολή αναζήτησης δεδομένων.

ssd speed up test

Είναι ολοφάνερη η διαφορά στα νούμερα αρίστερα στον SSD, ιδιαίτερα στα IOPS (Input/Οutput Operations Per Second) τα οποία συμβολίζουν, με λίγα και απλά λόγια, τον αριθμό των ενεργειών και εντολών που μπορεί ένας δίσκος να αναλάβει και να διαχειριστεί ανά δευτερόλεπτο, είτε στέλνοντας δεδομένα, είτε παραλαμβάνοντας. Αυτό είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό στις επιδόσεις ενός δίσκου και ο SSD κυριαρχεί μακράν σε αυτό. Η απόκριση είναι μηδενική και η ταχύτητα ασύγκριτη.

Σύγκριση σε νούμερα

Ας δούμε στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά κάποια ενδεικτικά συγκριτικά στοιχεία για τους 2 δίσκους:

διαφορες ssd με κλασικο σκληρο δισκο

 

Δείτε τη διαφορά στο κανάλι μας στο YouTube

Τι διαφορά θα δω στον Υπολογιστή;

Τεράστια! Το σύστημα θα ανοίγει για πρώτη φορά σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, τα προγράμματα φορτώνουν πολύ γρηγορότερα και οι αποκρίσεις στα "κλικ" και στις μεταφορές δεδομένων θα είναι αστραπιαίες. Τα παιχνίδια θα αποδίδουν πολύ καλύτερα στις ταχύτητες με ελάχιστα "κολλήματα".
Ουσιαστικά, θα φαίνεται σαν να έχετε αλλάξει ολόκληρο μηχάνημα. Στο 95% της χρήσης, θα εξαλειφθούν οι μακροχρόνιες αναμονές για φόρτωση προγραμμάτων, Internet κτλ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας υπολογιστής υψηλών προδιαγραφών (π.χ. Intel i7, με 16GB RAM και κάρτα γραφικών 300€) δεν πρόκειται ποτέ να αξιοποιηθεί κατά 100%, λόγω ότι δεν μπορεί ο HDD να υποστηρίξει τις ανώτερες ταχύτητες που υποστηρίζουνε τα άλλα περιφερειακά του υπολογιστή, με αποτέλεσμα ο HDD να "κρατάει" πίσω όλο το μηχάνημα. Μη ξεχνάμε ότι ο δίσκος έχει όλα μας τα δεδομένα μαζί με το λειτουργικό σύστημα.

Τι σας συμβουλεύουμε:

Οι SSD, λόγω μικρής χωρητικότητας, προτείνεται να τοποθετούνται ως πρωτεύοντες στο σύστημα (δίσκος C ), δηλαδή να έχουν πάνω μόνο το λειτουργικό σύστημα (π.χ. Windows) και τα προγράμματα εγκατεστημένα (Program Files+Παιχνίδια). Τα υπόλοιπα αρχεία , μουσική, φωτογραφίες, βίντεο κτλ, καλό είναι να βρίσκονται σε HDD, είτε εσωτερικό είτε εξωτερικό USB.
Όπως και να έχει φυσικά, πρέπει να κρατάμε backup από όλα μας τα δεδομένα γιατί καμία συσκευή δεν είναι τέλεια.

Εν κατακλείδι η αναβάθμιση SSD είναι η καλύτερη και πιο συμφέρουσα αναβάθμιση υπολογιστή αυτή τη στιγμή.
Επικοινωνήστε με τη Tech Guru, για περαιτέρω ενημέρωση και για να σας δώσουμε προσφορά αναβάθμισης για το δικό σας υπολογιστή ή Laptop, μαζί με τη μεταφορά του συστήματος στον νέο SSD δίσκο, χωρίς την ανάγκη Format.

Θέλετε να αναβαθμίσετε τον Σταθερό Υπολογιστή σας ή το Laptop σας με δίσκο SSD;
Πάρτε προσφορά Online εδώ:

Αναβάθμιση Laptop με δίσκο SSD

Αναβάθμιση Υπολογιστή με δίσκο SSD

Δείτε τις τιμές των υπηρεσιών μας στις Επισκευές Υπολογιστών και Laptop

Πρόσφατα Άρθρα

Posted in PC και Laptop, Tweaks/Συμβουλές.