Γιατί αργεί ο υπολογιστής σας και πως να το αντιμετωπίσετε

Γιατί αργεί ο υπολογιστής σας και πως να το αντιμετωπίσετε

Ποιός είναι ο λόγος που ο υπολογιστής σας έχει αρχίσει να καθυστερεί;

Μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια, μερικά από τα οποία σας διατυπώνουμε παρακάτω, χρησιμοποιώντας τα πιο πιθανά που συναντάμε καθημερινά, μαζί με λύσεις που μπορείτε να δώσετε.

18ixerst85sdgjpg

 επισκευη υπολογιστων

Επανεγκατάσταση Windows

Το γνωστό σε όλους μας "Format", όπως έχει επικρατήσει. Το λειτουργικό σύστημα των Windows έχει τη "κακιά συνήθεια" να κρατάει πληροφορίες και περιττά αρχεία με τον καιρό, από τη χρήση και τις εγκαταστάσεις διάφορων προγραμμάτων, τα οποία σιγά σιγά βαραίνουν τον υπολογιστή. Αυτά πολλές φορές δεν καθαρίζουν απλά με System Cleaners (π.χ. CCleaner) με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει επανεγκατάσταση των Windows και των προγραμμάτων από την αρχή, σαν να το παίρνετε καινούργιο.

Επίσης, πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε Format σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε Windows XP ή Vista. Τα πρώτα, θέλουν αλλαγή λόγω ότι είναι πολύ παλιό σύστημα με μικρές δυνατότητες και γεμάτο "τρύπες" όσον αφορά την ασφάλεια, αφού η Microsoft σταμάτησε επισήμως τα Updates και τα Patches τον Απρίλη του 2014. Τα δεύτερα, ήταν εξ'αρχής ένα σύστημα ελαττωματικό και μη αποδοτικό, το οποίο το παραδέχτηκε και η ίδια η Microsoft και το "ξεφορτώθηκε" σε ελάχιστο χρόνο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το παρατσούκλι που κυκλοφορούσε για τα Windows Vista..."Σβήσ'τα".

Αναβάθμιση μνήμης RAM

Η μνήμη RAM του συστήματος είναι μία ταχύτατη προσωρινή μνήμη (όχι μνήμη του δίσκου), στην οποία αποθηκεύει προσωρινά και συνεχώς δεδομένα ο υπολογιστής προκειμένου να επεξεργάζεται γρήγορα τις διεργασίες που εκτελούνται. Αυτή η μνήμη όταν είναι μικρή σε GB και με τη τεχνολογία προγραμμάτων και Internet να εξελίσσεται, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην απόκριση ενός υπολογιστή. Σκεφτείτε ένα σωλήνα λεπτό και ένα χοντρό, τι διαφορά έχουν στην ταχύτητα ροής μεγάλης ποσότητας νερού.

Η αναβάθμιση έχει μικρό κόστος και προτείνεται σε συστήματα τα οποία έχουν λιγότερο από 3GB, για τις σημερινές απαιτήσεις. Μπορείτε να δείτε πόση έχει το σύστημά σας, κάνοντας δεξί κλικ στο εικονίδιο Computer και επιλέγοντας το Properties.

Capture4

Να σημειωθεί ότι τα 32-bit συστήματα (και αυτό το βλέπετε στο Properties) μπορούν να υποστηρίξουν μέχρι 3,2GB RAM, οπότε αν θέλετε να αποκτήσετε παραπάνω, θα πρέπει να γίνει και πάλι επανεγκατάσταση των Windows και αυτή τη φορά 64-bit.

Πρόβλημα δίσκου

Πολλές φορές οι σκληροί δίσκοι φθείρονται με τον καιρό και αποκτάνε Bad Sectors, δηλαδή κατεστραμμένα κομμάτια πάνω στον δίσκο όπου Capture5γράφονται τα δεδομένα του συστήματος. Αν συμβαίνει αυτό, ή ο δίσκος έχει άλλο πρόβλημα τότε η συμπεριφορά του υπολογιστή μπορεί να αλλάξει σημαντικά. Για να πάρετε μία εικόνα της "υγείας" του δίσκου μπορείτε να τρέξετε το πρόγραμμα HD Tune το οποίο όταν το εκτελέσετε θα μπορείτε να δείτε την κατάσταση του δίσκου, αν έχει αποθηκεύσει στη μνήμη του (S.M.A.R.T) ότι έχει παρουσιάσει πρόβλημα στο παρελθόν. Στην απεικονιζόμενη εικόνα βλέπουμε ότι όλοι οι έλεγχοι είναι "ΟΚ". Αν είχε πρόβλημα κάποια από τις εγγραφές, θα ήταν κίτρινες, όπου τότε καλό θα ήταν να γίνει περαιτέρω έλεγχος.

Πάντως αν χρειάζεται αλλαγή ο δίσκος καλό θα ήταν να αγοράσετε δίσκο τύπου SSD ώστε να κάνετε ταυτόχρονα και αποδοτικότατη αναβάθμιση, έχουμε μιλήσει για αυτό στο παρελθόν σε άρθρο για τους SSD.

Προγράμματα κατά την έναρξη

Τα περισσότερα προγράμματα που τρέχουν στην εκκίνηση, δεν έχουν ουσιαστική χρησιμότητα και μπορούν να εκτελεσθούν αργότερα χειροκίνητα.

Αυτά τα βλέπετε πατώντας Start->γράφετε msconfig->πατάτε Enter->στη καρτέλα Startup φαίνονται ποιά προγράμματα είναι επιλεγμένα να εκτελούνται κατά την έναρξη των Windows.

Μπορείτε αν ξετικάρετε αυτά που δε σας χρειάζονται ώστε να ξεκινάνε λιγότερα προγράμματα στην αρχή, οπότε να χρησιμοποιούνται και λιγότεροι πόροι του συστήματος.

Untitled
Capture2

Πολλά προγράμματα

Αν έχετε πολλά εγκατεστημένα περιττά προγράμματα, αυτό θα σας βαραίνει τον υπολογιστή. Καλό είναι να ξεφορτωθείτε όσα δε θέλετε στο Control Panel->Programs and features (ή Add/remove programs)->δεξί κλικ σε όποιο πρόγραμμα δε χρησιμοποιείτε->Uninstall. Καλό είναι εδώ να προσέξετε ή να μας ρωτήσετε ποιά προγράμματα περιττεύουν διότι μπορεί να σβήσετε κάποιο που δε πρέπει.

Να σημειωθεί ότι συνήθως η πρώτη εγκατάσταση των Windows που έρχεται με την αγορά, είναι γεμάτη με προγράμματα του κατασκευαστή τα οποία μπορεί να μη σας χρησιμεύουν ποτέ και να χρησιμοποιούν πόρους του συστήματος χωρίς όφελος.

Ιοί

Φυσικά υπάρχει η περίπτωση να αργεί ένας υπολογιστής όταν έχει κολλήσει ϊούς ή Adware/Spyware με διαφημίσεις και διάφορα άλλα. Θα το καταλάβετε αν δεν έχετε καθόλου AntiVirus ή έχετε ένα χαμηλής ποιότητας και βλέπετε παντού να πετάγονται διαφημίσεις ή τυχόν προγράμματα τα οποία τα βλέπετε πρώτη φορά και σας συμβουλεύουν επίμονα να καθαρίσετε τον υπολογιστή σας.

Είναι σημαντικό να εγκατασταθεί και να παραμετροποιηθεί ένα καλό AntiVirus ώστε να αφαιρέσετε τους ιούς από το σύστημά σας. Θα δείτε μεγάλη διαφορά στις αποκρίσεις.

Ρυθμίστε τα γραφικά

Πολλές φορές μπορούμε να κατεβάσουμε λίγο τα γραφικά και τα εφέ που χρησιμοποιούν τα Windows προκειμένου να κερδίσουμε λίγη ταχύτητα. Πλοηγηθείτε στο Computer->Δεξί κλικ->Properties->Advanced system settings->στο πεδίο Performance πατάμε Settings και τέλος ξετικάρουμε τις επιλογές που βλέπετε στην εικόνα, ώστε να μείνουν μόνο αυτές οι 4 τικαρισμένες.

Capture6

 

Αν χρειάζεστε βοήθεια και συμβουλές για τον υπολογιστή σας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 211-4001167.

Επισκευές Υπολογιστών

 

Πρόσφατα Άρθρα

Posted in PC και Laptop, Tweaks/Συμβουλές.