Για ποιό λόγο να αγοράσω Antivirus, αφού υπάρχουν δωρεάν;

Για ποιό λόγο να αγοράσω Antivirus, αφού υπάρχουν δωρεάν;

Ένα θέμα που απασχολεί πολλούς χρήστες υπολογιστών, με την εξάπλωση των ϊών να βρίσκονται σε "έξαρση", είναι αν χρειάζεται να αγοράζουν AV (AntiVirus) ή αν μπορούν να είναι ασφαλής με ένα δωρεάν.

Όπως και να έχει είναι ένα ετήσιο κόστος, χαμηλό μεν, αλλά ίσως θα μπορούσε να αποφευχθεί;

Υπάρχει λόγος να πληρώνουμε για Antivirus; Η απάντηση είναι...και Ναι και Όχι!

antivirus-scan

Δωρεάν vs Πληρωτέο Antivirus

Οι εταιρίες AV είναι πάρα πολλές, προσφέρουν από δωρεάν απλό AV μέχρι ολόκληρη σουϊτα μαζί με Firewall, εφαρμογές Antispam, system optimizers και πολλά άλλα. Έχουν διαφορές στην αποδοτικότητα, στη ταχύτητα και στη τιμή φυσικά. Δωρεάν βασική προστασία ϊών προσφέρουν αρκετές εταιρίες όπως AVG, Avira, Avast, Panda αλλά και η ίδια η Microsoft με τη χρήση του Microsoft Security Essentials.
Το ερώτημα είναι όμως τι διαφορές έχουν μεταξύ τους;

1. Δωρεάν AV
Το βασικότερο πλεονέκτημα των δωρεάν AV είναι φυσικά το μηδενικό κόστος του και το ότι αν δεν μας αρέσει μετά από δοκιμή...τι είχαμε τι χάσαμε! Έπειτα καταναλώνουν λίγους πόρους αφού οι δυνατότητές τους είναι λίγες.
Τα πλεονεκτήματα τους όμως τελειώνουν εκεί, χωρίς να μπορούν να συναγωνιστούν τις εκδόσεις επί πληρωμή.
Μιλώντας πάντα για τη πλειοψηφία των AV και συγκεκριμένες εκδόσεις, συνήθως τα δωρεάν AV προστατεύουν από βασικά malware, ορισμένα έχουν και διαφημίσεις, και λαμβάνουν updates για νέους ϊούς πιο αργά από τα πληρωτέα. Φυσικά δε διαθέτουν Firewall και άλλες εξτρά λειτουργίες.

2. AntiVirus Επί Πληρωμή
Τα AntiVirus επί πληρωμή διατίθενται και σε μορφή "σουϊτας" όπως Internet Security, δηλαδή με εξτρά λειτουργίες όπως Firewall, Ransomware Protection, Προστασία ηλεκτρονικών πληρωμών, AntiSpam κτλ.
Θα έλεγα πως το σημαντικότερο είναι το Ransomware protection το οποίο προστατεύει από ϊούς που θέλουν να κρυπτογραφήσουν, δηλαδή να κλειδώσουν τα αρχεία σας ζητώντας "λύτρα".
Το Firewall μπορεί να βοηθήσει για τη προστασία πάλι από Ransomware αλλά και πολλών άλλων επιθέσεων μέσω "αδυναμιών" του συστήματος, που μπορούν να εκμεταλλευτούν επιτήδειοι στο Internet.
Ορισμένες σουϊτες διαθέτουν πλήρη μενού ρυθμίσεων σε αντίθεση με τα Free, διαθέτουν online υποστήριξη από την εταιρεία, δεν έχουν διαφημίσεις και λαμβάνουν updates κάθε λίγες ώρες.
Κάποιοι λένε ότι τα πληρωτέα AV διαθέτουν και καλύτερο "Engine", δηλαδή είναι καλύτερα προγραμματισμένα ώστε να αποδίδουν περισσότερο και να είναι πιο αξιόπιστα από τις δωρεάν εκδόσεις. Φυσικά αυτό δε μπορεί να αποδειχθεί με ακρίβεια.
Τέλος, χρειάζεται να παρακολουθείται κάθε χρόνο πότε λήγουν, διότι αν λήξει η άδεια και δεν ανανεωθεί, σταματάει πλήρως η προστασία και μαζί τα updates για νέους ϊούς.

Συνοπτικά τα συν και τα πλήν:

 av


Υπάρχει οικονομική λύση

Το κόστος ενός πληρωτέου AV δεν είναι αναγκαστικά υψηλό. Απλά φαίνεται να είναι υψηλό, στα καταστήματα!...Τι εννοούμε;
Τα AV μπορούμε να τα αγοράσουμε σε 2 μορφές:

 • Μορφή Retail, δηλαδή από κατάστημα με το προϊόν μέσα σε κουτί της εταιρείας που περιέχει:
  1. Ενα CD με το λογισμικό προς εγκατάσταση
  2. Την άδεια (κωδικός ενεργοποίησης) σε ένα χαρτί
  3. Ενα βιβλιαράκι με οδηγίες.Lock-on-Keyboard
 • Μορφή E-Code, δηλαδή παραλαβή μόνο του κωδικού ενεργοποίησης σε Email, καθαρά ηλεκτρονική συναλλαγή από σχετικά site.

Η πρώτη λύση είναι φυσικά ακριβότερη διότι πρόκειται για ένα ολόκληρο πακέτο προϊόντος μέσα σε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης. Ενδεικτικά, κυμαίνεται από 30€ μέχρι 40€ ετησίως για ένα υπολογιστή. Έχει περιττά κόστη, αφού στην ουσία το κουτί και οι οδηγίες είναι περιττές, και το λογισμικό διανέμεται δωρεάν στο Internet για κατέβασμα μέσα στο σχετικό site της εκάστοτε εταιρείας σε μορφή Trial (30 ημέρες για δοκιμή) και μάλιστα στην τελευταία έκδοση, όχι σαν το CD που μπορεί να έχει παλιά. Μόλις εγκατασταθεί και μπει ο κωδικός, γίνεται πλήρης έκδοση.
Οπότε μόνο ο κωδικός ηλεκτρονικά αρκεί. Είναι η οικονομικότερη λύση, κυμαίνεται μεταξύ 15€-25€ ετησίως για ένα υπολογιστή.

To AntiVirus χρειάζεται ρύθμιση

Όταν εγκαθιστάτε ένα AV, ειδικά τα μεγαλύτερα πακέτα, χρειάζεται να παραμετροποιηθεί διότι οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις έχουν ενεργοποιημένες περιττές υπηρεσίες οι οποίες καταναλώνουν πόρους του συστήματος χωρίς λόγο. Επίσης καλο είναι να γίνουν ρυθμίσεις στον τρόπο ειδοποιήσεων και ευαισθησίας του AV.

Χρειάζομαι τελικά πληρωτέο AntiVirus;

Παίζει ρόλο σε ποιόν χρήστη απευθύνεται ένα AV και όχι τόσο στο μέγεθος της χρήσης που κάνει. Ένας έμπειρος χρήστης, που ξέρει πως να προφυλαχτεί στο Internet, μπορεί να του αρκεί ένα δωρεάν AV.
Παρ' όλα αυτά προτείνουμε σε όλους τους χρήστες να διαθέτουν ένα πληρωτέο, έστω και βασικό πακέτο AV για σιγουριά, μιας και το κόστος των 20€/έτος δεν είναι και τόσο μεγάλο, αφού μπορεί να σας γλυτώσει από χειρότερους μπελάδες. 

 

antivirus paid

 

Τέλος, να σημειώσω ότι τα δωρεάν AV πάντα προμοτάρουν τις καλύτερες εκδόσεις, δηλαδή τις αντίστοιχες σουϊτες της ίδιας εταιρείας.
Μήπως η δωρεάν έκδοση είναι το "τυράκι" για να εμπιστευθείτε την καλύτερη έκδοση; Ο καθένας ας κάνει την επιλογή του.

Διαβάστε: Η μικρή εγκυκλοπαίδεια των ϊών υπολογιστών

AntiVirus Tips:

 • Aν περιέχει Firewall το πακέτο που επιλέγουμε, πρέπει να απενεργοποιείται το ενσωματωμένο Firewall των Windows, καθώς πρέπει να λειτουργεί μόνο ένα.
 • Ποτέ μην εγκαθιστάτε 2 ή περισσότερα AV στον ίδιο υπολογιστή
 • Αν θέλετε πληρωτέο, όσα περισσότερα έτη και άδειες αγοράσετε, τόσο οικονομικότερο θα βγεί το πακέτο αναλογικά ανά PC ανά έτος
 • Όταν απεγκαθίσταται ένα AV, καλό είναι να γίνεται με το αντίστοιχο Removal Tool της εταιρείας σε Safe Mode, διότι ενδέχεται να μην γίνει σωστά με το κλασικό "Uninstall" στον πίνακα ελέγχου
 • Το AV της Microsoft και το Windows Defender, παρέχουν πολύ μικρή προστασία και μπορεί να "αγνοήσουν" κάποιο κακόβουλο λογισμικό. Αν θέλετε δωρεάν οπωσδήποτε, προτείνουμε το "Avast AV".
 • Να ελέγχετε συχνά ότι λειτουργεί κανονικά, κάνει update και δεν έχει λήξει η άδεια (αν είναι πληρωτέο).

 

επισκευη υπολογιστων

 

Πρόσφατα Άρθρα

Posted in Internet και Software, PC και Laptop, Tweaks/Συμβουλές.