Γιατί είναι αργό το Internet στο σπίτι;

Γιατί είναι αργό το Internet στο σπίτι;

Όταν μία σύνδεση DSL είναι πολύ αργή και συγχρονίζει σε χαμηλή ταχύτητα δε σημαίνει πάντα ότι είναι πρόβλημα του παρόχου, του υπολογιστή κ.ο.κ.

Πολλές φορές το πρόβλημα εντοπίζεται στην εσωτερική τηλεφωνική καλωδίωση του σπιτιού ή της επιχείρησης αλλά και στο υπόλοιπο κτίριο, δίνοντας έτσι λανθασμένες εντυπώσεις στους χρήστες.

Είναι πολύ πιθανό λοιπόν να ισχύουν τα εξής:

1) Προβληματική καλωδίωσηεπιδιορθωση δικτυου γραφειου

Στα κτίρια της χώρας μας κατά το 80% είναι παλιές οι καλωδιώσεις (καλώδιο "ραζίμ" μπλέ-κόκκινο) και έχουν γίνει "πρόχειρες" εγκαταστάσεις καλωδίων, αφού τις εποχές κατασκευής δεν υπήρχε καν το Internet. Ενδέχεται λοιπόν να υπάρχει βραχυκύκλωμα στη τηλεφωνική καλωδίωση του σπιτιού από τη πρίζα του router μέχρι και κάτω στο πίνακα του σπιτιού με πολλές ενώσεις ή να επηρεάζονται από παρεμβολές, ειδικά αν οδεύονται στα ίδια σημεία με ρεύματα υψηλής τάσης. Είναι σύνηθες, να συναντάμε ενώσεις καλωδίων μέσα στο δίκτυο όπου ο χαλκός ενώνεται "στριφτό στο χέρι" και γυμνό χωρίς προστασία.επισκευη δικτυου Internet

Έχει διαπιστωθεί λοιπόν ότι αν γίνουν επισκευές των ενώσεων με χρήση Scotchlock connectors τα οποία είναι ειδικά πρεσαριστά βυσματάκια με σιλικόνη υπέρ της προστασίας από οξείδωση του χαλκού και γενικά ένα συμμάζεμα της καλωδίωσης στα σημεία ενώσεων (πρίζες, κουτιά ζεύξεων, ρεγκλέτα ΟΤΕ κτλ) μπορεί να εκσφενδονιστεί η ταχύτητα 2 φορές επάνω και η ποιότητα γραμμής να βελτιωθεί πολύ, που σημαίνει λιγότερο θόρυβο γραμμής και λιγότερα error στη μεταφορά δεδομένων, άρα και περισσότερη ταχύτητα.

2) Παλιές πρίζες τηλεφώνου

Οι παλιές διπολικές πρίζες τηλεφώνου όπως και τα αντίστοιχα βύσματα δε διαθέτουν καθαρές επαφές μετά από χρόνια για να ενώνεται σωστά ο χαλκός του καλωδίου με αποτέλεσμα την αύξηση του θορύβου γραμμής. Αντικαταστείστε τις με ποιοτικές νέου τύπου με τα κλασικά βυσματάκια με κλιπς (RJ11).

3) Αφαίρεση περιττών τηλεφωνικών εξαρτημάτων

Αν υπάρχουν διάφορα περιττά τηλεφωνικά εξαρτήματα συνδεδεμένα στο δίκτυο, όπως ξεχασμένοι διακλαδωτές, διπλά φίλτρα, φίλτρα μαζί με splitter κτλ, αυτά πρέπει να αφαιρεθούν.

4) Έλλειψη φίλτρων DSLαργο Internet σπιτι επισκευη καλωδιωσης

Πρέπει να τοποθετούνται ειδικά φίλτρα DSL σε όλες τις τηλεφωνικές πρίζες που χρησιμοποιούνται με εξαίρεση αυτή του Router. Αν χρειάζεστε τηλέφωνο στην ίδια πρίζα με το Router, χρειάζεστε Splitter.

5) Λάθος ρυθμίσεις δικτύου

Λάθος ρυθμίσεις του τοπικού δικτύου μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την απόδοση του δικτύου και συνάμα του Internet. Είναι πιθανό να υπάρχει λάθος διευθυνσιοδότηση των συσκευών, λάθος ρυθμίσεις στο router κτλ
Επίσης, πολλές φορές οι χρήστες αφήνουν ξεκλείδωτο το ασύρματο router ή κλειδωμένο με το εργοστασιακό κωδικό από το πάροχο, ο οποίος παρακάμπτεται εύκολα, με αποτέλεσμα να σας κλέβουν το Internet οι γείτονες. Προτείνεται, τα router που δίνουν δωρεάν οι πάροχοι, να ελέγχονται από τεχνικό για τις βέλτιστες ρυθμίσεις δικτύου και για τη ταχύτητα αλλά και για την ασφάλεια.

6) Φθηνό Router

Ένα ελαττωματικό ή φθηνό Router, σαν αυτά που δίνουν δωρεάν οι πάροχοι, μπορούν να σας δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα. Ένα καλό router του εμπορίου των 50€ - 70€ χρησιμεύει για πολλούς λόγους, δίνει αισθητή διαφορά στο Internet και πολύ δυνατότερο σήμα από τα εργοστασιακά. 

7) Αδύναμο σήμα WiFi στο χώρο

Αν το σήμα του WiFi είναι μειωμένο μέσα στο χώρο τότε θα έχετε σοβαρό πρόβλημα καθυστερήσεων. Συνήθως χρειάζεται αλλαγή το router του παρόχου με καλύτερης απόδοσης ή να τοποθετηθούν επαναλήπτες στα σωστά σημεία, οι οποίοι καλό θα είναι να συνδέονται με το Router ενσύρματα. Να σημειωθεί ότι οι επαναλήπτες που λειτουργούν μέσω του ηλεκτρολογικού δικτύου του σπιτιού (Powerline, PowerLAN), που κυκλοφορούν πολύ στο εμπόριο, κατά 90% θα παρουσιάσουν πρόβλημα στις πρώτες εβδομάδες.

Συνιστάται να γίνει μία μελέτη από ειδικό δικτύων ώστε να "στηθεί" το ασύρματο δίκτυο σωστά.

Διαβάστε σχετικό άρθρο: Βελτίωση του σήματος και της ταχύτητας του WiFi

Όσον αφορά τα ενσύρματα δίκτυα σε επιχειρήσεις και γραφεία, πρέπει οι εγκαταστάσεις να γίνονται πάντα από εξειδικευμένα άτομα με αναλυτική μελέτη πριν στηθεί το δίκτυο ή όταν θα χρειαστεί επιδιόρθωση και αναβάθμιση. Στη προκειμένη περίπτωση, η ταχύτητα του internet και του εσωτερικού δικτύου εξαρτάται από δεκάδες παράγοντες, από τη δομημένη καλωδίωση μέχρι το παραμικρό βύσμα. Η τάξη των καλωδίων και των συσκευών είναι το Α και το Ω.

Στην Tech Guru, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να στήσετε σωστά το δίκτυο της επιχείρησής σας.

εγκατασταση rack δικτυου

Αν έχετε πρόβλημα με τη γραμμή σας ή το Internet και δε μπορείτε να βρείτε τι φταίει, επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε.

Πρόσφατα Άρθρα

Posted in Internet και Software, Tweaks/Συμβουλές.