Προστατεύετε τον Υπολογιστή σας από υπερτάσεις ρεύματος;
Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι η "τροφή" του Υπολογιστή μας και πρέπει να τη προσέχουμε για να είναι "υγιής".
Λόγω του ασταθές και αναξιόπιστου δικτύου ρεύματος στη χώρα μας, είναι αναγκαίο να συνδέονται οι υπολογιστές, μαζί με ορισμένα περιφερειακά, πάνω σε συσκευή UPS (Uninterruptible power supply) ώστε να προστατεύονται από τις απότομες διακυμάνσεις του ρεύματος.
Τι τύπου όμως πρέπει να αγοράσετε, γιατί να το αγοράσετε και γιατί τα απλά προστατευτικά τάσης δε προσφέρουν αυτό που πιστεύετε ότι πρόσφερουν.
Τι είναι το UPS και ποιού τύπου πρέπει να αγοράσω; 
Το UPS είναι μια συσκευή η οποία περιέχει μπαταρίες και ειδικά κυκλώματα ώστε να εξασφαλίζει μια ομαλή και φιλτραρισμένη τάση ρεύματος στις συσκευές οι οποίες τροφοδοτούνται από αυτό. Λόγω ότι υπάρχουν τριών τύπων UPS (Offline, Line Interactive και Online) καλό είναι, ένας μέσος καταναλωτής, να επιλέγει το Line Interactive, διότι παρέχει επαρκή προστασία και καλό Value For Money.
Πριν αγοράσουμε UPS, καλό είναι να γνωρίζουμε περίπου πόσα Watt καταναλώνει ο υπολογιστής μας μαζί με τις συσκευές, ώστε να αγοράσουμε το αντίστοιχο μηχάνημα. Ενδεικτικά ένα UPS 480Watt (ένας μέσος υπολογιστής με μία οθόνη) κοστίζει περίπου 60 ευρώ, και περιλαμβάνει μία μπαταρία των 12v 7Amper ή 9Amper. Αυτή θέλει αλλαγή κάθε 2-3 χρόνια, κοστίζει περίπου 20-25€ και αλλάζει συνήθως εύκολα, αναλόγως το μοντέλο.
Γιατί να το αγοράσω; Αφού έχω προστατευτικό τάσης.
Η βασικότερη λειτουργία του UPS, είναι ότι έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτεί για λίγα λεπτά τον υπολογιστή σε περίπτωση που διακοπεί το ρεύμα, προκειμένου να σώσετε τις εργασίες σας και να κάνετε ομαλό τερματισμό του συστήματος. Έτσι, εξασφαλίζετε τα δεδομένα σας, τη δουλειά που κάνετε εκείνη την ώρα αλλά και την ασφάλεια των σκληρών δίσκων, μιας και είναι οι πιο ευπαθείς συσκευές στις ξαφνικές απώλειες ρεύματος.
Η άλλη σημαντική λειτουργία του είναι ότι έχει πολύ πιο "πλούσιο" και αξιόπιστο κύκλωμα προστασίας υπερτάσεων σε σχέση με τα απλά προστατευτικά τάσεων (πολύπριζα κτλ) και έπειτα προστατεύει και από υποτάσεις ρεύματος, κάτι που τα δεύτερα δε το κάνουν.
Τα απλά προστατευτικά τάσεων έχουν ένα απλούστατο και φθηνό κύκλωμα το οποίο απλά προσπαθεί, σε περίπτωση υπέρτασης, να στείλει το "περιττό" ρεύμα προς τη γείωση, κάτι το οποίο δεν αρκεί πάντα για να προστατευτεί ένα μηχάνημα.
Τι συσκεύες μπορώ να βάλω πάνω στο UPS;
Καλό είναι να συνδέσετε τα βασικά μηχανήματα πάνω σε UPS, δηλαδή Η/Υ, Οθόνη και Router (αν είναι κοντά στο UPS) ώστε αν έχετε διεργασίες μέσω Internet να μη διακοπούν σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Μην βάζετε Laser Εκτυπωτές πάνω σε UPS, διότι όταν ανάβουν αντλούν στιγμιαία μεγάλη ποσότητα ρεύματος και επιβαρύνει το UPS, κάτι που δε θέλετε.
Καλό είναι οι υπόλοιπες συσκευές (εκτυπωτές, ηχεία και γενικά περιφερειακά) να συνδέονται έστω και σε απλό προστατευτικό τάσης, από το να είναι εκτεθειμένα πλήρως.
Εν κατακλείδι, με το UPS, υπάρχει πάντα μία ομαλή κυματομορφή του ρεύματος, χωρίς διακυμάνσεις, ώστε να διασφαλίζεται η μακροζωϊα των μηχανημάτων σας, κυρίως του τροφοδοτικού που είναι ο άμεσος δέκτης ρεύματος, αλλά και η ακεραιότητα των εργασιών σας.
Πρόσφατα Άρθρα
Τι να κάνετε αν χάσετε ή σας κλέψουν το κινητό σας!
Κλείδωμα κινητού: Σε ποιά επίπεδα χωρίζεται και τι πρέπει να γνωρίζετε.
Τι είναι τελικά οι όροι OEM και Refurbished στις οθόνες iPhone;
Capital Control: Πως να τα παρακάμψετε με PayPal και Skrill / Moneybookers
Για ποιό λόγο να αγοράσω Antivirus, αφού υπάρχουν δωρεάν;
Δίσκος SSD! Γιατί είναι η καλύτερη αναβάθμιση Η/Υ και πρέπει να τον αποκτήσετε;
Γιατί είναι αργό το Internet στο σπίτι;
Κινητό και Tablet στο νερό! Ποιές είναι οι “πρώτες βοήθειες”.
Κοροναϊός: Πως να απολυμάνετε σωστά το κινητό σας!
Apple και Samsung επιβράδυναν σκόπιμα τα κινητά μέσω αναβαθμίσεων των λογισμικών
GDPR: 10 βήματα που πρέπει να κάνεις
Τελωνεία και ΕΛΤΑ: Καθυστερήσεις και δασμοί, τα νέα δεδομένα!
Δικτυακές κάμερες και συναγερμός: Πόσο ασφαλή είναι;
Συνήγορος του Καταναλωτή: “Τρελές χρεώσεις σε χρήστες κινητών”
Τι να προσέξετε στην Αγορά Κινητού από Εξωτερικό!