Προστατεύετε τον Υπολογιστή σας από υπερτάσεις ρεύματος;

Προστατεύετε τον Υπολογιστή σας από υπερτάσεις ρεύματος;

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι η "τροφή" του Υπολογιστή μας και πρέπει να τη προσέχουμε για να είναι "υγιής".

Λόγω του ασταθές και αναξιόπιστου δικτύου ρεύματος στη χώρα μας, είναι αναγκαίο να συνδέονται οι υπολογιστές, μαζί με ορισμένα περιφερειακά, πάνω σε συσκευή UPS (Uninterruptible power supply) ώστε να προστατεύονται από τις απότομες διακυμάνσεις του ρεύματος.

Τι τύπου όμως πρέπει να αγοράσετε, γιατί να το αγοράσετε και γιατί τα απλά προστατευτικά τάσης δε προσφέρουν αυτό που πιστεύετε ότι πρόσφερουν.

Τι είναι το UPS και ποιού τύπου πρέπει να αγοράσω; Offline-UPS-Computer-UPS-BU-Series-

Το UPS είναι μια συσκευή η οποία περιέχει μπαταρίες και ειδικά κυκλώματα ώστε να εξασφαλίζει μια ομαλή και φιλτραρισμένη τάση ρεύματος στις συσκευές οι οποίες τροφοδοτούνται από αυτό. Λόγω ότι υπάρχουν τριών τύπων UPS (Offline, Line Interactive και Online) καλό είναι, ένας μέσος καταναλωτής, να επιλέγει το Line Interactive, διότι παρέχει επαρκή προστασία και καλό Value For Money.
Πριν αγοράσουμε UPS, καλό είναι να γνωρίζουμε περίπου πόσα Watt καταναλώνει ο υπολογιστής μας μαζί με τις συσκευές, ώστε να αγοράσουμε το αντίστοιχο μηχάνημα. Ενδεικτικά ένα UPS 480Watt (ένας μέσος υπολογιστής με μία οθόνη) κοστίζει περίπου 60 ευρώ, και περιλαμβάνει μία μπαταρία των 12v 7Amper ή 9Amper. Αυτή θέλει αλλαγή κάθε 2-3 χρόνια, κοστίζει περίπου 20-25€ και αλλάζει συνήθως εύκολα, αναλόγως το μοντέλο.

Γιατί να το αγοράσω; Αφού έχω προστατευτικό τάσης.

Η βασικότερη λειτουργία του UPS, είναι ότι έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτεί για λίγα λεπτά τον υπολογιστή σε περίπτωση που διακοπεί το ρεύμα, προκειμένου να σώσετε τις εργασίες σας και να κάνετε ομαλό τερματισμό του συστήματος. Έτσι, εξασφαλίζετε τα δεδομένα σας, τη δουλειά που κάνετε εκείνη την ώρα αλλά και την ασφάλεια των σκληρών δίσκων, μιας και είναι οι πιο ευπαθείς συσκευές στις ξαφνικές απώλειες ρεύματος.
Η άλλη σημαντική λειτουργία του είναι ότι έχει πολύ πιο "πλούσιο" και αξιόπιστο κύκλωμα προστασίας υπερτάσεων σε σχέση με τα απλά προστατευτικά τάσεων (πολύπριζα κτλ) και έπειτα προστατεύει και από υποτάσεις ρεύματος, κάτι που τα δεύτερα δε το κάνουν.
Τα απλά προστατευτικά τάσεων έχουν ένα απλούστατο και φθηνό κύκλωμα το οποίο απλά προσπαθεί, σε περίπτωση υπέρτασης, να στείλει το "περιττό" ρεύμα προς τη γείωση, κάτι το οποίο δεν αρκεί πάντα για να προστατευτεί ένα μηχάνημα.

Τι συσκεύες μπορώ να βάλω πάνω στο UPS;80337.image0

Καλό είναι να συνδέσετε τα βασικά μηχανήματα πάνω σε UPS, δηλαδή Η/Υ, Οθόνη και Router (αν είναι κοντά στο UPS) ώστε αν έχετε διεργασίες μέσω Internet να μη διακοπούν σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Μην βάζετε Laser Εκτυπωτές πάνω σε UPS, διότι όταν ανάβουν αντλούν στιγμιαία μεγάλη ποσότητα ρεύματος και επιβαρύνει το UPS, κάτι που δε θέλετε.
Καλό είναι οι υπόλοιπες συσκευές (εκτυπωτές, ηχεία και γενικά περιφερειακά) να συνδέονται έστω και σε απλό προστατευτικό τάσης, από το να είναι εκτεθειμένα πλήρως.

 

Εν κατακλείδι, με το UPS, υπάρχει πάντα μία ομαλή κυματομορφή του ρεύματος, χωρίς διακυμάνσεις, ώστε να διασφαλίζεται η μακροζωϊα των μηχανημάτων σας, κυρίως του τροφοδοτικού που είναι ο άμεσος δέκτης ρεύματος, αλλά και η ακεραιότητα των εργασιών σας.

 

επισκευη υπολογιστων

Πρόσφατα Άρθρα

Posted in PC και Laptop, Tweaks/Συμβουλές.