Κρατάς Backup στα αρχεία σου; Ξεκίνα, χτες κιόλας!

Κρατάς Backup στα αρχεία σου; Ξεκίνα, χτες κιόλας!

Σε όλους μας θα έχει τύχει να χάσουμε με τον οποιοδήποτε τρόπο κάποιο αρχείο, φωτογραφία, κείμενο, email, βίντεο κ.α., το οποίο ήταν σημαντικό. Και αν δεν σας έχει τύχει είστε πολύ τυχεροί.

Καλό είναι να παίρνουμε καθημερινά ένα Backup, δηλαδή ένα πιστό αντίγραφο των αρχείων μας σε ένα άλλο μέσο αποθήκευσης, ώστε να είμαστε καλλυμένοι. Εφόσον είναι οικονομικό και θα μας γλυτώσει από κόπο και λαχτάρα, ποιός ο λόγος να μη γίνεται;

Σκέφτεστε ότι είναι διαδικασία χρονοβόρα και ότι δε χρειάζεται κιόλας; Διαβάστε παρακάτω για να αλλάξετε γνώμη...  

Data-Backup 

Τι μπορεί να συμβεί και να χαθούν δεδομένα;

1) Καταστροφή Σκληρού Δίσκου 

  • Λόγω ότι οι σκληροί δίσκοι φθείρονται με τον καιρό μιας και έχουν κινητά μηχανικά μέρη, είναι πολύ πιθανό να καταστραφεί κάποιο κομμάτι του δίσκου από τη χρήση ή και ολόκληρος ο δίσκος, καταστρέφοντας αυτομάτως και τα αρχεία που έχει αποθηκευμένα.
  • Αν κρίνουμε από τις βλάβες που συναντάμε καθημερινά αλλά και από κείμενα που μπορεί να βρει κανείς στο Internet, εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο ένας σκληρός δίσκος θα είναι υγειής μέχρι τη τριετή λειτουργία του κατά 89%. Δηλαδή κατά 11% ένας δίσκος θα αποκτήσει πρόβλημα μόλις στα 3 έτη λειτουργίας του! Επίσης το 80% των δίσκων αντέχει μέχρι 4 έτη λειτουργίας.
  • Οι δίσκοι είναι ευπαθείς στις αυξομειώσεις του ρεύματος και στις απότομες διακοπές. Στην Ελλάδα ως γνωστόν είναι ασταθές το δίκτυο ηλεκτροδότησης, οπότε καλό είναι να υπάρχει ένα backup.
  • Σε περίπτωση βλάβης του δίσκου, η επιτυχής επισκευή του (αν είναι δυνατή) και η πλήρης ανάκτηση δεδομένων από αυτόν, μπορεί να στοιχίσει πολλά χρήματα, ενώ έχοντας ένα backup η ζημιά θα είναι σχεδόν αμελητέα.

2) Ιός

Υπάρχει η πιθανότητα να κολλήσετε ϊό ο οποίος καταστρέφει αρχεία ή τα κρυπτογραφεί, δηλαδή τα κλειδώνει χωρίς να έχετε ξανά πρόσβαση (ϊός τύπου Ransomware). Μάλιστα στη δεύτερη περίπτωση οι επιτήδειοι θα σας ζητήσουν και "λύτρα" προκειμένου να τα αποκρυπτογραφήσουν και να σας τα δώσουν πίσω. Αυτό θα αποφευχθεί αν υπάρχει ένα backup.

3) Διαγραφή αρχείων

Δεν είναι απίθανο να διαγράψετε άθελά σας κάποιο αρχείο ή ολόκληρο φάκελο από τον δίσκο. Επίσης, μπορεί να διαγράψετε ένα αρχείο ακόμα και με τη θέλησή σας και έπειτα να το μετανιώσετε. Η ύπαρξη του backup επιτρέπει τέτοιου είδους λάθη.

επισκευη υπολογιστων

Που μπορείτε να πάρετε backup

  • Σε δεύτερο σκληρό δίσκο, εσωτερικό ή εξωτερικό (π.χ. USB)
  • Σε USB stick ή αλλιώς "Φλασάκι", παρόλο που είναι μικρής χωρητικότητας, μπορεί να πάρει πολλά κέιμενα και φωτογραφίες.
  • Στο Cloud, δηλαδή στο Internet. Υπάρχουν δωρεάν αποθηκευτικοί χώροι, όπως το Google drive, OneDrive, DropBox κ.α. Το κακό είναι ότι είναι αργή λύση διότι αν είναι μεγάλος ο όγκος των αρχείων, τότε θα αργήσει πολύ να ανέβει στο Internet, και επίσης υπάρχει περιορισμός στα GB που μπορείτε να έχετε, αναλόγως το πακέτο.

Πως να παίρνετε Backupquickbooks-data-sync

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πάρει κανείς backup. H πιο πρακτική λύση είναι με αυτόματα προγράμματα συγχρονισμού δεδομένων τα οποία θα αντιγράφουν πάνω σε ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο USB.
Αυτά τα προγράμματα, κατά τη πρώτη εκτέλεσή τους, αντιγράφουν όλα τα αρχεία που τους ορίσετε στο δίσκο backup, και έπειτα σε κάθε επόμενη εκτέλεση αντιγράφουν μόνο τα αρχεία που έχουν αλλαχτεί ή προστεθεί, δηλαδή εξασφαλίζει να έχουν πάντα ίδια αρχεία η "πηγή αρχείων" με τον "προορισμό αντιγραφής". Αυτό σημαίνει πολύ μικρότερο φόρτο εργασίας, όπου το backup θα γίνεται ευκολότερα και γρηγορότερα από το να επιλέγετε μονίμως με copy-paste τα αρχεία προς αντιγραφή.
Αυτό που χρειάζεται είναι να εγκατασταθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, να φτιαχτεί ένα προφίλ ώστε να ρυθμιστεί μία φορά ποιά αρχεία θέλετε να γίνονται backup και να οριστεί ένα πρόγραμμα εκτέλεσης, δηλαδή κάθε πότε και τι ώρα. Προτείνουμε καθημερινά.

 

Να σημειωθεί ότι αν έχει χωριστεί ο δίσκος σας σε Partition, δηλαδή σε 2 ή περισσότερα κομμάτια και τα βλέπετε σαν ξεχωριστούς δίσκους στο "My Computer", δεν σημαίνει ότι μπορείτε να πάρετε backup από τον ένα στον άλλον. Στην ουσία θα αντιγράφετε το ίδιο αρχείο πάνω στον ίδιο δίσκο, άσχετα ότι φαίνονται τα partition σαν ξεχωριστοί δίσκοι. Καλό είναι να ελεγχθεί πρώτα αν υπάρχει όντως 2ος σκληρός μέσα στον υπολογιστή.

Ξεκινήστε τώρα κιόλας τη διαδικασία για ένα Backup! Που ξέρετε; Μπορεί μία μέρα να το χρειαστείτε.

Επισκεύες Υπολογιστών | Tech Guru

Πρόσφατα Άρθρα

Posted in PC και Laptop, Tweaks/Συμβουλές.