Μετατρέψτε ένα Ασύρματο DSL Router σε Πομπό WiFi (Access Point)

Μετατρέψτε ένα Ασύρματο DSL Router σε Πομπό WiFi (Access Point)

Αν έχετε στην άκρη ένα Ασύρματο DSL Router και λίγες βασικές δικτυακές γνώσεις, δείτε πως μπορείτε να το μετατρέψετε σε ένα νέο πομπό του ασύρματου δικτύου σας.

300px-BaudTec_TW263R4-A2_Front

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι θα πρέπει το ασύρματο αυτό router να συνδεθεί καλωδιακά με το ενεργό DSL Router που σας δίνει Internet. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ώς ασύρματος επαναλήπτης (repeater).

Θα πρέπει λοιπόν να κάνετε στο παλιό router τις παρακάτω ενέργειες:

1) Απενεργοποίηση DHCP

Απενεργοποιήστε την λειτουργία DHCP στις ρυθμίσεις δικτύου στο μενού διαχείρισης του ασύρματου router, ώστε να υπάρχει στο δίκτυο μόνο μία συσκευή η οποία θα μοιράζει αυτόματα διευθύνσεις στις συσκευές που συνδέονται. Αν δε το κάνετε αυτό θα υπάρχουν προβλήματα στο δίκτυο.

2) Ρύθμιση στατικής IP

Έπειτα ρυθμίστε μια στατική IP για αυτή τη συσκευή (π.χ. αν το δίκτυό σας είναι στο range 192.168.1.x , τότε μπορείτε να βάλετε την 192.168.1.2) και για Gateway και DNS βάλτε την IP του ενεργού router (συνήθως 192.168.1.1 ή 192.168.1.254).

3) Ρυθμίσεις Ασύρματου Δικτύου

Ρυθμίστε το wifi σας με τα δικά σας δεδομένα:

  1. SSID (όνομα ασύρματου δικτύου)
  2. Τύπο κρυπτογράφησης ασύρματου δικτύου
  3. Κωδικό Ασύρματου δικτύου

Καλό είναι να ρυθμίσετε στις ρυθμίσεις Wifi τις ίδιες ακριβώς ρυθμίσεις με το ενεργό router (αν είναι ασύρματο), ώστε όταν μετακινήστε μέσα στο χώρο να συνδέεστε με τη συσκευή σας (κινητό, tablet κτλ) στον κοντινότερο πομπό συντομότερα. Για κρυπτογράφηση προτείνεται WPA2-PSK AES.
Να σημειωθεί ότι ορισμένες φορές δεν αλλάζει αυτόματα στο δυνατότερο πομπό η συσκευή που συνδέεστε στο Wifi, οπότε θα πρέπει να απενεργοποιείτε το wifi της συσκευής και να το ενεργοποιείτε πάλι στιγμιαία, και αυτό θα συνδεθεί αυτόματα στο ισχυρότερο πομπό.

4) Απενεργοποίηση του προφίλ της DSL

Θα βρείτε μέσα στο μενού το προφίλ της DSL στο οποίο προσπαθεί να συνδεθεί. Το πιθανότερο είναι να απεικονίζεται στο μενού ως "WAN Settings". Αυτό χρειάζεται επειδή στην ουσία θα καταργήσετε τη λειτουργία αυτή, εφόσον θέλετε να το κάνετε απλά πομπό ασυρμάτου. Θα μπορείτε ή να το σβήσετε το προφίλ ή απλά να το κάνετε "Disable".

5) Σύνδεση με καλώδιο

Συνδέστε ένα καλώδιο δικτύου Ethernet από το ένα router στο άλλο, σε οποιαδήποτε πόρτα LAN.

Μπορείτε έτσι να αποφύγετε ένα κόστος 30€ για να αγοράσετε ένα Access Point.

Πρόσφατα Άρθρα

Posted in Internet και Software, Tweaks/Συμβουλές.