Τι να κάνετε αν χάσετε ή σας κλέψουν το κινητό σας!

Τι να κάνετε αν χάσετε ή σας κλέψουν το κινητό σας!

Σε πολλούς από εμάς έχει τύχει να χάσουμε το αγαπημένο μας κινητό ή να το κλέψει κάποιος επιτήδειος. Τι και αν γράφατε στην οθόνη κλειδώματος οθόνης τα στοιχεία σας, τι και αν σας γνωρίζει ο κλέφτης ή αυτός που το βρίσκει, το κινητό παραμένει εντέλει στα χέρια του χωρίς τη παραμικρή σκέψη να το επιστρέψει, θεωρώντας πως είναι ένα "δωράκι" που του έκανε ο Θεός επειδή ήταν δύσκολα οικονομικά τελευταία! Τι θα λέγατε με λίγο κόπο να του δυσκολέψετε το έργο του και να προστατέψετε τα δεδομένα σας, φωτογραφίες, μηνύματα, επαφές κτλ; 

 κλεμμενο κινητο

 

Το πρώτο πράγμα που κάνετε φυσικά μετά την απώλεια του κινητού σας είναι να ακυρώσετε τη SIM κάρτα, με τη βοήθεια του παρόχου σας. Τι γίνεται όμως με τη συσκευή σας που ενδεχομένως κόστισε αρκετά χρήματα και με τα δεδομένα σας;

Κλείδωμα Android Κινητών Google FRP

Αν θέλετε να προστατέψετε τα δεδομένα σας, στα κινητά Android με την έκδοση 5 και μετά, από το 2015, η Google έχει τοποθετήσει αυτόματα μία λειτουργία που λέγεται Google FRP (Factory Reset Protection) η οποία δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη του κινητού να κάνει εργοστασιακές ρυθμίσεις εξ' αποστάσεως, μέσα από το λογαριασμό της Google που έχει συνδέσει στο κινητό του. Αυτή η λειτουργία σβήνει όλα τα δεδομένα από το κινητό μόλις ο "νέος" κάτοχος συνδεθεί στο Internet. Έπειτα για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει ξανά το κινητό, θα πρέπει να εισάγει το Google Email του αρχικού κατόχου και τον κωδικό προκειμένου να ανοίξει το κινητό.

Θα πρέπει απλά να συνδεθείτε με το Google λογαριασμό σας εδώ: https://www.google.com/android/find, να επιλέξετε τη συσκευή που θέλετε να σβήσετε και πατάτε την επιλογή "Διαγραφή". Βέβαια δεν είναι και η "καλύτερη" ασφάλεια που μπορεί να έχει ο κάτοχος, μιας και "παραβιάζεται" σχετικά εύκολα. 

Εντοπισμός του Κινητού

κλοπη και εντοπισμος κινητου imei

Αν είστε τυχεροί και έχετε αφήσει ενεργοποιημένο τη "Τοποθεσία" στο κινητό σας (GPS Location), και αυτός που βρει το κινητό δεν έχει προβεί σε εργοστασιακές ρυθμίσεις (διαγραφή δεδομένων), τότε μπορείτε να δείτε στο ίδιο μενού της Google που προαναφέραμε, την τελευταία τοποθεσία που ήταν το κινητό και πριν πόση ώρα, πάνω σε χάρτη.

Αν το κινητό είναι συνδεδεμένο στο Internet εκείνη τη στιγμή, δηλαδή σε WiFi ή σε δίκτυο 3G/4G, μπορείτε να πατήσετε την επιλογή "Αναπαραγωγή Ήχου" η οποία θα ξεκινήσει να χτυπάει το κινητό στη μεγαλύτερη ένταση, ακόμα και αν είναι στο σιωπηλό, για 5 λεπτά προκειμένου να το ακούσετε αν είστε κοντά. Επίσης, υπάρχει και η επιλογή "Κλείδωμα" στην οποία μπορείτε να γράψετε προς τον χρήστη που το βρήκε, ένα μήνυμα και ένα τηλέφωνο που μπορεί να σας καλέσει για να σας επιστρέψει τη συσκευή (καλή τύχη με αυτό).

Κλείδωμα iPhone

Φυσικά και η Apple έχει αντίστοιχο σύστημα για τα iPhone, το "Find my iPhone" το οποίο θα πρέπει να είχε ενεργοποιήσει ο χρήστης πριν χάσει το κινητό. Μπαίνοντας στο https://www.icloud.com/#find , ο χρήστης συνδέεται με το Apple ID του και μπορεί να χρησιμοποιήσει αντίστοιχες λειτουργίες με αυτές που προαναφέραμε. Το βασικότερο είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα να κλειδώσεις το κινητό απομακρυσμένα και να μπορεί να ξεκλειδώσει μόνο με το Apple ID username και password του αρχικού κατόχου. Η διαφορά όμως είναι ότι το Apple ID, παραβιάζεται πολύ δυσκολότερα από το Google FRP που προαναφέραμε στα Android κινητά.

Μπλοκάρισμα του ΙΜΕΙ

Κάθε κινητό παγκοσμίως, έχει ένα μοναδικό 15ψήφιο αριθμό που το χαρακτηρίζει, το ΙΜΕΙ (International Mobile Equipment Identity), το οποίο μπορείτε να το δείτε στα εξής σημεία:

  1. Πατώντας *#06# σαν να καλούσατε ένα νούμερο τηλεφώνου
  2. Μέσα στις ρυθμίσεις του κινητού, στο "Πληροφορίες για το τηλέφωνο"
  3. Πίσω στο κάλυμμα της μπαταρίας, συνήθως χαμηλά με μικρά, αχνά γράμματα
  4. Πίσω από τη μπαταρία, αν είναι αφαιρούμενη, σε κάποιο αυτοκόλλητο
  5. Στην απόδειξη αγοράς
  6. Στη συσκευασία αγοράς του κινητού

Γνωρίζοντας αυτό το νούμερο, μπορείτε να το δηλώσετε ως κλεμμένο και έπειτα να μη μπορεί να πάρει σήμα από οποιονδήποτε πάροχο κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα (Cosmote, Wind, Vodafone). Στην ουσία ο αριθμός αυτός μπαίνει σε "Μαύρη Λίστα" των παρόχων και δεν επιτρέπουν σε αυτό το ΙΜΕΙ πρόσβαση στο δίκτυο, ώστε να μη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν τηλέφωνο.

μη εγγεγραμμένο στο δικτυο

Η διαδικασία αυτή είναι απλή και σύντομη, αφού αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να συμπληρώσετε μία αίτηση στην αστυνομία και με αυτά τα χαρτιά να απευθυνθείτε στον πάροχο που ανήκε η σύνδεσή σας και να αιτηθείτε να μπλοκαριστεί το ΙΜΕΙ της συσκευής, δωρεάν φυσικά. Πιθανόν να χρειάζεται κάποιο αποδεικτικό στοιχείο ότι είναι δικιά σας η συσκευή με αυτό το ΙΜΕΙ (απόδειξη αγοράς, συσκευασία κτλ). Ο πάροχος, με τη σειρά του, είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει και τους άλλους Ελληνικούς παρόχους κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να απαγορεύσουν και αυτοί την σύνδεση σε δίκτυο.

Σε περίπτωση που μπλοκαριστεί και έπειτα τυχαία το βρείτε, μπορείτε με τον ίδιο τρόπο να κάνετε άρση του μπλοκαρίσματος. Να σημειωθεί ότι με αυτή τη διαδικασία το κινητό θα λειτουργεί κανονικά ως προς τις άλλες λειτουργίες (WiFi, εφαρμογές κτλ) αλλά δε θα μπορεί να πάρει τηλέφωνο, εντός Ελλάδος. Οι μαύρες λίστες στην Ελλάδα δυστυχώς δε συνδέονται με αυτές του εξωτερικού, οπότε το κινητό αυτό θα λειτουργεί κανονικά εκτός Ελλάδος.

Αν είσαι ένας από αυτούς που έχουν χάσει το κινητό τους, ξεκίνα άμεσα τη διαδικασία!

 

μου κλεψανε το κινητο

 

Πρόσφατα Άρθρα

Posted in Smartphones και Tablet.