Κοροναϊός: Πως να απολυμάνετε σωστά το κινητό σας!

Κοροναϊός: Πως να απολυμάνετε σωστά το κινητό σας!

Ο Κοροναϊός με την ταχεία εξαπλώση του έχει προκαλέσει αναστάτωση και ανησυχία τις τελευταίες εβδομάδες. Καθιστάται πλέον αναγκαίο όλοι να προσπαθούμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, εφαρμόζοντας κανόνες υγιεινής για την προστασία μας.

Τι γίνεται όμως με τις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε;

Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο "βρώμικο" είναι το κινητό σας και αν πρέπει να το απολυμαίνετε;

κοροναιος κινητα

Το κινητό είναι ένα από τα αντικείμενα τα οποία αγγίζουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα και το ακουμπάμε σε οποιοδήποτε σημείο με αποτέλεσμα να είναι ένα από τα πιο μολυσμένα αντικείμενα με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή και δεν απολυμαίνουμε.

Πόσο "μολυσμένο" είναι ένα κινητό

Σύμφωνα με μελέτες, το κινητό σας τηλέφωνο κατά μέσον όρο ανά τετραγωνική ίντσα (1 ίντσα = 2,5 εκ.), περιέχει πάνω από 25.000 βακτήρια. Ας το συγκρίνουμε με άλλα πράγματα που πιθανόν να έρθετε σε καθημερινή επαφή:

1. Κάθισμα τουαλέτας - Βακτήρια ανά τετραγωνική ίντσα = 1.201

2. Πάγκος κουζίνας - Βακτήρια ανά τετραγωνική ίντσα = 1.736

3. Μπωλ κατοικίδιου - Βακτήρια ανά τετραγωνική ίντσα = 2.110

4. Πόμολο - Βακτήρια ανά τετραγωνική ίντσα = 8.643

Με συνδυασμένη βαθμολογία 18.190 βακτηρίων ανά τετραγωνική ίντσα, αυτό σημαίνει ότι το κινητό σας τηλέφωνο έχει αρκετά περισσότερα μικρόβια από αυτά τα 5 αντικείμενα που έχουν συγκεντρωθεί.

Πως μπορείτε να απολυμάνετε το κινητό

Με αφορμή τον Κοροναϊό ο οποίος σύμφωνα με εκτιμήσεις ζει επάνω σε επιφάνειες 3-4 ημέρες, ξεκινήστε να απολυμαίνετε και το κινητό σας με τη χρήση Ισοπροπυλικής Αλκοόλης που μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία, με οινόπνευμα (καθαρό ή φωτιστικό) ή με μαντηλάκια απολύμανσης τύπου Dettol. Ακόμα και αντισηπτικό χεριών σε μικρή ποσότητα ή σπρέι Dettol μπορεί να είναι αποτελεσματικό αν θέλουμε μία γρήγορη λύση.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα είναι ότι οποιοδήποτε υγρό χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να το απλώσετε επάνω σε ένα πολύ μαλακό ύφασμα και όχι επάνω στη συσκευή. Το ύφασμα θα πρέπει να είναι τύπου καθαρισμού οπτικών φακών, ή σε ένα βαμβακερό ύφασμα με βελούδινη υφή χωρίς χνούδι. Η ποσότητα δε πρέπει να είναι υπερβολική και θα πρέπει να γίνεται μία επάλειψη και όχι επίμονη τριβή διότι μπορεί να ξεθωριάσει ή να αφαιρέσει το χρώμα του κινητού στο πλαίσιο του ή να θολώσει την οθόνη και τα πλαστικά. Μην ρίξετε υγρό απευθείας επάνω στη συσκευή και μην τη ψεκάσετε γιατί υπάρχει κίνδυνος να εισχωρήσει σε σημεία που θα προκαλέσει βλάβη.

Η κάθε επάλλειψη πρέπει να ακολουθείται από άμεσο στέγνωμα με στεγνό πανί διότι κάθε αλκοολούχο υγρό αν εισχωρήσει μέσα στο κινητό ακόμα και από πολύ μικρές σχισμές, μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε εξαρτήματα του κινητού όπως στο φακό της κάμερας ή το φωτισμό της οθόνης. Επίσης μπορεί να μαλακώσει τις κόλλες της οθόνης ή στο καπάκι της μπαταρίας ή ακόμα και να διαβρώσει το χρώμα της οθόνης περιμετρικά. Τέλος, δε πρέπει σε καμία περίπτωση να βουτήξετε το κινητό σε οποιοδήποτε υγρό.

Η απολύμανση μόνο του κινητού δεν αρκεί

Θα πρέπει φυσικά να απολυμαίνετε με τον ίδιο τρόπο και τα αξεσουάρ του κινητού όπως τη θήκη, το hands free, το bluetooth ή βάσεις στις οποίες κάθεται. Αν έχετε προστατευτικό τζάμι tempered glass στην οθόνη, αποφύγετε την έντονη τριβή με ισχυρό υγρό όπως το Dettol σε μεγάλη ποσότητα διότι τα τζαμάκια αυτά έχουν τη τάση να θολώνουν ευκολότερα από το τζάμι της εργοστασιακής οθόνης.

Τι δε πρέπει να χρησιμοποιήσετε για απολύμανση του κινητού

απολυμανση κινητου Χλωρίνη ή πανάκια χλωρίνης
κορονοιος κινητα tablet Γενικό καθαριστικό επιφανειών κουζίνας-μπάνιου-τζαμιών
πως να καθαρισω το κινητο μου Ζεστό Ατμό
πως να απολυμανω το κινητο μου Σαπούνι ή υγρό πιάτων
ιος κινητα Υφάσματα όπως δερμάτινο πετσί, ύφασμα με χνούδια ή ύφασμα σκληρό-τραχύ

 

gdpr τι ειναι

Πρόσφατα Άρθρα

Posted in Internet και Software, Smartphones και Tablet, Tweaks/Συμβουλές, Νέα/Ειδήσεις.