Οδηγός Αγοράς: Πως να επιλέξετε το καινούργιο σας Tablet

Πως να επιλέξετε το καινούργιο σας Tablet!

Τι χρειάζεται να γνωρίζετε πριν αγοράσετε ένα καινούργιο Tablet για να εκμεταλλευτείτε όσο το δυνατό καλύτερα τα χρήματα που θα δώσετε.

Όπως είχαμε πει και στον οδηγό αγοράς Laptop, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να κοιτάξει στην αγορά ενός Tablet ένας καταναλωτής, βάζοντας στην άκρη τους μαρκετίστικους όρους που χρησιμοποιούν τα καταστήματα, ώστε να μην αγοράσει ένα Tablet το οποίο δεν διαθέτει αρμονική σύνθεση χαρακτηριστικών, αυτά που πραγματικά χρειάζονται ή περιττές δυνατότητες για τις ανάγκες του.

Πρέπει όλα τα περιφερειακά του Tablet να επιλέγονται με προσοχή ώστε να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο δυνατοτήτων και πάνω απ' όλα να ξέρουμε για ποιό σκοπό το χρειαζόμαστε.

 

οδηγος αγορας tablet

 

Μέγεθος Οθόνης Tablet/Ανάλυση

Πρώτα από όλα πρέπει να καταλήξουμε στο μέγεθος της οθόνης, ουσιαστικά του Tablet. Καλό είναι να είναι πάνω από 9" ίντσες για να είναι χρηστικό. Συνήθως τα μεγαλύτερα έχουν και καλύτερα χαρακτηριστικά και περισσότερες δυνατότητες.
Έπειτα η ανάλυση πρέπει να είναι τουλάχιστον 1280 x 800 pixels αλλιώς η εικόνα θα είναι αισθητά κακής ποιότητας. Προσωπικά προτιμώ 10" οθόνη με 1920 x 1080 pixels (Full HD) ανάλυση για καλύτερη εμπειρία χρήσης.

Επεξεργαστής

Καλό είναι να κυμαινόμαστε σε 4πύρηνο επεξεργαστή στα 1.2GHz τουλάχιστον, ώστε να επεξεργάζεται τις διεργασίες απροβλημάτιστα και χωρίς να "μπουκώνει το Tablet". Μην παρασύρεστε από τον επεξεργαστή μόνο, δεν είναι το σημαντικότερο και δε χρειάζεται να έχουμε 8πυρήνες για να είναι γρήγορο ένα Tablet.

Μνήμη RAM

Tο σημαντικότερο χαρακτηριστικό για τη ταχύτητα και αποκρίσεις του Tablet! Καλό είναι να έχει τουλάχιστον 2GB RAM ώστε να ανταποκρίνεται σε πολλές διεργασίες και ανοιχτά παράθυρα ταυτόχρονα. Υπάρχει λόγος που ένα Tablet των 2GB RAM εκτινάσσεται κοστολογικά με ένα αντίστοιχο με 1GB RAM. Όπως σε όλα τα προϊόντα, ιδιαίτερα στη τεχνολογία, ισχύει ο χρυσός κανόνας "ότι πληρώνεις, παίρνεις"!

 

επισκευη tablet ipad samsung

Συνδεσιμότητα

Φυσικά πρέπει να σκεφτούμε αν θα μας χρησιμεύσει η δυνατότητα του 3G/4G, δηλαδή να δέχεται κάρτα SIM για να συνδέεστε στο Internet εκτός δικτύου WiFi. WiFi δυνατότητα έχουν όλα τα Tablet, αλλά υπάρχει περίπτωση να θέλουμε να έχουμε Internet σε εξωτερικούς χώρους, ή ακόμα να το χρησιμοποιούμε ως τηλέφωνο. Συνήθως έχει μικρό εξτρά κόστος και ίσως αξίζει να υπάρχει, διότι αλλιώς αν επιθυμούμε Mobile Internet μετά την αγορά, θα χρειάζεται εξτρά αγορά ενός USB 3G αντάπτορα το οποίο έχει και κόστος φυσικά, δυσκολότερη διαδικασία εγκατάστασης και θα εμποδίζει αφού θα δεσμεύει χώρο.

Εσωτερική χωρητικότητα/Επέκταση με κάρτα

Η εσωτερική μνήμη του Tablet είναι αυτή που αποθηκεύει το λειτουργικό σύστημα μαζί με τα προγράμματα. Να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι άλλο η εσωτερική μνήμη και άλλο η επεκτάσιμη με κάρτα τύπου SD. Η πρώτη θα πρέπει να επιλεχθεί με προσοχή διότι δεν επεκτείνεται, ενώ η δεύτερη επεκτείνεται και αφαιρείται όποτε το θέλουμε, με μικρό κόστος. Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να επιλέξουμε τουλάχιστον 16GB εσωτερική μνήμη διότι η κατώτερη έκδοση με 8GB έχει το εξής μειονέκτημα: γεμίζει γρήγορα με τα λογισμικά του λειτουργικού συστήματος τα οποία ΔΕΝ μπορούν να μεταφερθούν στην επεκτάσιμη μνήμη, με αποτέλεσμα όταν θα θέλουμε να κατεβάσουμε εφαρμογές, να μη μας το επιτρέπει το Tablet αφού δε θα έχει ελεύθερο χώρο. αντικατάσταση οθόνης tablet

Λογισμικό

Καλό είναι να ελέγξουμε ότι το λογισμικό είναι σύγχρονης έκδοσης ή ότι ο κατασκευαστής έχει βγάλει και update για το συγκεκριμένο Tablet, και κατά προτίμηση να είναι Android ή iOS.

Κατασκευαστής - Υποστήριξη

Φυσικά παίζει ρόλο ο κατασκευαστής του Tablet και το είδος της υποστήριξης που έχει. Προσωπικά πάντα, βάση εμπειρίας και τεχνικών βλαβών, θεωρούμε τα πιο αξιόπιστα Tablet αυτά της LG, Lenovo, Asus και Samsung, με τη Lenovo να βρίσκει τη χρυσή τομή μεταξύ ποιότητας-τιμής-χαρακτηριστικών.

Γιατί πρέπει να μείνουμε μακριά από ανώνυμα Tablet κινέζικης προέλευσης και τεχνογνωσίας

Μπαταρία: Θα έχετε πολύ νωρίς πρόβλημα με τη μπαταρία, διότι είναι πάντοτε φθηνής ποιότητας με αποτέλεσμα να θέλει φόρτιση το Tablet ακόμα και 2 φορές την ημέρα!

Λογισμικό: Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το λογισμικό που διαχειρίζεται τις εφαρμογές και το υλικό φυσικά. Για παράδειγμα, όλα τα Android λογισμικά που έχουν τα κινέζικα Tablet, δεν είναι τα ίδια, μπορεί να μοιάζουν με τα επώνυμα μεν, αλλά είναι πιο "άσχημα" προγραμματισμένα δε. Αυτό σημαίνει κακή διαχείριση των διεργασιών, αργές αποκρίσεις και πολλά "bugs" δηλαδή προβλήματα στη λειτουργία λόγω κακού προγραμματισμού (έντονες καθυστερήσεις, ξαφνικές επανεκκινήσεις, απώλεια σήματος wifi κτλ). Με λίγα λόγια αν δεν συμβαδίζει η ποιότητα του λογισμικού με τα χαρακτηριστικά του υλικού, και "16πύρηνο" επεξεργαστή να είχατε δε θα βλέπατε καμία διαφορά.
service tablet ipad
Υποστήριξη λογισμικού: Οι επώνυμοι κατασκευαστές βγάζουν updates και καινούργιες εκδόσεις για τα λογισμικά τους ώστε να καλύπτουν τυχόν "ατέλειες", ενώ τα ανώνυμα σπάνια το κάνουν αυτό.

Μικρή διαφορά κόστους: Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρουσιάσουν προβλήματα που θα μετανιώσετε για μία διαφορά της τάξης των 60€.

Ποιότητα κατασκευαστή: Η καλή ποιότητα ενός κατασκευαστή σημαίνει ότι έχει κατασκευάσει πλακέτα με ανθεκτικά, αποδοτικά και ποιοτικά εξαρτήματα, όπου θα διαθέτει τους κατάλληλους "διαδρόμους δεδομένων" και σωστό προγραμματισμό για ταχύτερες επεξεργασίες. Αυτό το χαρακτηριστικό, τα ανώνυμα κατά 90% δεν το διαθέτουν.

Ανταλλακτικά:
 Αν επιλέξετε ένα Tablet ευρείας κατανάλωσης επώνυμων εταιριών θα μπορείτε να βρείτε άμεσα και εύκολα ένα ανταλλακτικό σε περίπτωση βλάβης. Κινητή συσκευή είναι, υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα να σπάσει η οθόνη, να χαλάσει ένα εξάρτημα ή να χυθούν νερά πάνω του. Γιατί να πάει για πέταμα αν χαλάσει ή ενδεχομένως να περιμένετε ένα μήνα για ανταλλακτικό;

 

Είναι προτιμότερο να επενδύσετε σε κάτι καλύτερο κατά την αγορά, ώστε να έχετε ένα λιγότερο μπελά στο κεφάλι σας μετά από 2 χρόνια χρήσης. 

 

Επισκευές Tablet

Πρόσφατα Άρθρα

Posted in Smartphones και Tablet, Tweaks/Συμβουλές.