Πως να βελτιώσετε το σήμα και τη ταχύτητα του WiFi στο σπίτι σας

Πως να βελτιώσετε το σήμα και τη ταχύτητα του WiFi στο σπίτι σας!

To πολυπόθητο και αναγκαίο WiFi του σπιτιού μας, θέλουμε να είναι σταθερό, γρήγορο και αξιόπιστο στους σημερινούς ρυθμούς, αφού πλέον όλοι έχουμε Κινητά Smartphone, Tablet και Laptop.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για το στήσιμο αυτού, ειδικά με τη χρήση ενός δωρεάν ασύρματου DSL Router από τον πάροχο, σε σπίτι με πολλούς ενδιάμεσους τοίχους άνω των 50 τετραγωνικών.

ku1iqof4rox16un5j7mg

Μερικές συμβουλές από τον "Guru" που μπορούν να βοηθήσουν:

Τοποθέτηση του DSL Router σε σωστό σημείο

Καλό είναι να συνδεθεί σε τηλεφωνική πρίζα που βρίσκεται όσο πιο κεντρικά γίνεται μέσα στο σπίτι μιας και η εκπομπή του σήματος είναι κυκλική γύρω από τη συσκευή ώστε να καλύψει όλα τα δωμάτια. Αποφύγετε να το τοποθετήσετε δίπλα σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές για να αποφύγετε παρεμβολές. Τέλος μη το βάλετε μέσα σε ντουλάπια ή άλλους κλειστούς χώρους. Κάθε μεγάλο εμπόδιο (τοίχος, πόρτα, ράφι κτλ) που βρίσκεται γύρω από τον πομπό αυτομάτως κόβει αρκετά db ισχύς σήματος.

unnamed (1)Αλλάξτε κωδικό στο DSL Router

Κρατείστε μακριά τους ανεπιθύμητους γείτονες οι οποίοι θέλουν να έχουν δωρεάν Internet από το WiFi σας. Τα DSL Router των παρόχων έχουν password τα οποία είναι, αποθηκευμένα από τα εργοστάσια σε βάσεις δεδομένων με αποτέλεσμα με ένα απλό application σε Smartphone ή με λίγη προσπάθεια, να μπορεί κάποιος να το παρακάμψει. Μπορείτε με τη βοήθεια του Google ή του παρόχου σας να καθοδηγηθείτε για το πως να το αλλάξετε.
Σημειώνεται ότι το κλείδωμα δεν αφορά μόνο τη ταχύτητα αλλά και είναι και θέμα ασφάλειας αφού αν μπει κάποιος μέσα σε ένα δίκτυο μετά μπορεί να εκμεταλλευτεί "τρύπες" του συστήματος για να υποκλέψει δεδομένα κτλ.
Χρησιμοποιήστε πάντα κωδικοποίηση τύπου WPA2, όχι WPA και ειδικά όχι WEP (παλαιότερος τύπου κρυπτογράφησης) που παρακάμπτεται το πολύ σε 10 λεπτά "επέμβασης".

Χρησιμοποιήστε After-Market DSL Router, οικονομικά αλλά και ποιοτικά 

Το 99% των χρηστών χρησιμοποιούν τα DSL Router που έχουν δώσει δωρεάν οι εταιρείες παροχής τηλεφωνίας. Τα περισσότερα από αυτά έχουν πολύ χαμηλή δύναμη κεραίας, εκπομπής και ευαισθησίας με λογισμικό/Firmware διαχείρισης "τροποποιημένο" από τον πάροχο. Αυτό συμβάλλει σημαντικά στη δύναμη του σήματος, παίζει το βασικότερο ρόλο.
Υπάρχουν στο εμπόριο DSL Router των 40€-50€ τα οποία είναι πολύ δυνατότερα με εξωτερικές κεραίες τριπλάσιας ισχύος από αυτή των παρόχων.

Χρήση Επαναλήπτη Σήματος ή παλαιού DSL Router ως Access Point

Με ένα ασύρματο οικονομικό επαναλήπτη σήματος γύρω στα 25€ μπορείτε να ενισχύσετε το εύρος εκπομπής. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην αγορά.
Προτείνεται να τοποθετηθεί σε πρίζα ρεύματος στην οποία θα μεσολαβούν το πολύ 1-2 τοίχοι μέχρι το DSL Router.
Αν έχετε ένα παλιό ασύρματο DSL Router και τηλεφωνική καλωδίωση με UTP μέσα στο σπίτι (καλώδιο γνωστό ως Εthernet), μπορείτε να το μετατρέψετε σε νέο ασύρματο δέκτη. Διαβάστε πως να μετατρέψετε το παλιό σας DSL Router σε Access Point.

Αλλάξτε κανάλι εκπομπήςunnamed

Λόγω ότι υπάρχουν πολλές συσκευές γύρω που εκπέμπουν ασύρματα, όταν χρησιμοποιούν το ίδιο κανάλι με το δικό σας, αυτό ρίχνει αυτομάτως την ισχύ του WiFi σας. Αν και τα περισσότερα DSL Router κρίνουν αυτόματα ποιό κανάλι εκπομπής να χρησιμοποιήσουν, αυτό θα μπορούσατε να το κρίνετε καλύτερα εσείς με τη χρήση του WiFi Analyzer (Android Application που θα βρείτε στο Play Store). Αυτό το βήμα απαιτεί λίγες παραπάνω γνώσεις. Αφού βρείτε το κανάλι με τη λιγότερη χρήση τότε με τις κατάλληλες οδηγίες μπορείτε να αλλάξετε το κανάλι μέσα από το μενού διαχείρισης του DSL Router.

Αναβάθμιση Firmware του DSL Router

Ελέγξτε αν έχει βγει νέα έκδοση λογισμικού/firmware διαχείρισης του DSL Router τα οποία μπορεί να βοηθάνε στη καλύτερη διαχείριση του ασύρματου δικτύου, άρα και της απόδοσης.
Μπορείτε να τα βρείτε στο site του παρόχου ή του κατασκευαστή.

Να θυμάστε ότι το σήμα WiFi που βλέπετε στον υπολογιστή και το κινητό σας, δεν είναι πάντα "πραγματικό". Έχει διαφορά η εμβέλεια του σήματος από τη ποιότητα. Πολλές φορές τυγχάνει να έχει 3 γραμμές το WiFi και να φορτώνει τρομερά αργά μία σελίδα στο Internet.
Το σήμα και η ταχύτητα του Internet εξαρτάται και από άλλους παράγοντες οι οποίοι πολλές φορές ξεγελάνε τους χρήστες και πιστεύουν πως έχουν πρόβλημα με το WiFi ενώ στην πραγματικότητα είναι αλλού το πρόβλημα (καλωδιακό εντός σπιτιού, γραμμή ΟΤΕ κτλ). Διαβάστε εδώ για βελτίωση ταχύτητας του Internet.

επισκευη υπολογιστων

Πρόσφατα Άρθρα

Posted in Internet και Software, Tweaks/Συμβουλές.