Κινητό και Tablet στο νερό! Ποιές είναι οι "πρώτες βοήθειες".
Συχνά πυκνά, κινητά και tablet κάνουν «βουτιά» στη θάλασσα ή σε νερό. Για αυτό το λόγο, σας δίνουμε κάποια σημαντικά tips για να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε και βασικά τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε όταν σας συμβεί μήπως είστε τυχεροί και το γλυτώσετε.
Τι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κάνετε:
• Κλασική περίπτωση είναι με το που το βγάλουμε από το νερό πάμε κατευθείαν να το πατήσουμε να δούμε αν ανάβει…… ΛΑΘΟΣ! Όταν έχει μέσα νερό και πατήσουμε το κουμπί POWER το πιθανότερο είναι να το βραχυκυκλώσουμε περισσότερο από πριν λόγω ότι στο πάτημα πάει να «δώσει» ρεύμα σε όλη τη πλακέτα.
• Μη συνδέσετε τη συσκευή στο ρεύμα (USB) για κανένα λόγο!
• Συσκευές και τρόποι στεγνώματος όπως: πιστολάκι, στεγνωτήριο χεριών, ήλιο, φυσήματα με το στόμα, πιεστικά αέρα κλπ απαγορεύονται δια ροπάλου. Θα στεγνώσετε το νερό πάνω στα κυκλώματα αφήνοντας ίχνη (άλατα κλπ) και θα τα σπρώξετε ακόμα πιο μέσα στη συσκευή.
• Όχι εσωτερικό σκούπισμα με πετσέτες θαλάσσης και γενικά βρώμικα υφάσματα
• Αν το κινητό σας είναι τύπου smartphone μη κάνετε το κόπο να το πάτε στο service για να σας καλύψει η εγγύηση… Τα συγκεκριμένα φέρουν έναν ειδικό δείκτη που «μαρτυρά» το αν η συσκευή βράχηκε από νερό ή υγρό που περιείχε νερό (Liquid Contact Indicator – LCI). Ο δείκτης αυτός είναι συνήθως λευκός ή ασημί και παίρνει κόκκινο χρώμα όταν κάτι τέτοιο συμβεί, ώστε στο service να αντιληφθούν τι συνέβη. Θα χάσετε χρόνο και αυτομάτως και την εγγύησή του.
Τι ΠΡΕΠΕΙ να κάνετε:
Η ιδανική διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθήσετε είναι με το που βραχεί το κινητό, να βγάλετε τη μπαταρία (αν είναι αφαιρούμενη), να το σκουπίσετε με απορροφητικό χαρτί και να το πάτε σε τεχνικό για ειδικό στέγνωμα και επισκευή το συντομότερο δυνατό, εντός και της ίδιας ώρας αν αυτό είναι δυνατό, χωρίς ΚΑΜΙΑ άλλη προσπάθεια ή ενέργεια από μεριά σας. Αν δεν γίνει έτσι τότε κάνετε τα εξής βήματα:
Βήμα 1) Αν η μπαταρία είναι αφαιρούμενη, βγάλτε την όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τη συσκευή,μαζί με τη SIM, SD card και οποιαδήποτε άλλη κάρτα. Αν η μπαταρία δεν είναι αφαιρούμενη (π.χ. iPhone, Τablets), είναι λίγο πιο δύσκολα τα πράγματα. Κοιτάξτε μήπως καταφέρετε να ξεβιδώσετε 2-3 βίδες για να βγει το κάλυμμα και να αποσυνδεθεί η μπαταρία, αλλιώς υπάρχει πρόβλημα αν παραμείνει μέσα...
Βήμα 2) Στεγνώστε προσεκτικά όσο το δυνατόν καλύτερα τη συσκευή και τα εξαρτήματα που αφαιρέσατε με χαρτί κουζίνας ή αντίστοιχο απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνω, δεν επιχειρούμε να τη στεγνώσουμε με κλασικές μεθόδους. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να καταστρέψετε της συσκευής σας, ενώ θα γλίτωνε αν την στεγνώνατε σωστά. Προσπαθήστε να φθάσετε με το χαρτί και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία, χρησιμοποιώντας μια οδοντογλυφίδα ή κάτι αντίστοιχο.
Βήμα 3) Το κλασικό βήμα με το ρύζι. Κακώς έχει επικρατήσει σαν μία μέθοδο που θα έλυνε το πρόβλημα της συσκευής, προσωπικά πιστεύω ότι εντέλει δεν βοηθάει ούτε κατά 1% αφού το νερό βρίσκεται πολύ "χωμένο" στη συσκευή αλλά το αναφέρω. Βρείτε ένα σακουλάκι που κλείνει αεροστεγώς και γεμίστε το με ρύζι. Τοποθετήστε μέσα τη συσκευή και τη μπαταρία της, ή άλλο εξάρτημα που μπορεί να έχει βραχεί. Κλείστε το σακουλάκι και αφήστε το να δράσει για 24 ώρες τουλάχιστον σε θερμοκρασία δωματίου. Δε χρειάζεται ούτε ήλιος, ούτε ψυγείο. Το ρύζι θα αποξηράνει τον αέρα και θα απορροφήσει την υγρασία από τη συσκευή, όσο μπορεί. Αλλιώς, τοποθετήστε τη συσκευή μέσα σε κάποιο κουτί μαζί με σακουλάκια "silica gel". Είναι τα γνωστά σακουλάκια που βρίσκουμε σε συσκευασίες παπουτσιών και γενικά καινούργιων συσκευών, αυτά με τις μπίλιες. Έχουν την ιδιότητα να απορροφούν την υγρασία από τον αέρα γύρω τους.
Βήμα 4) Αν δείτε ότι η συσκευή δεν ανάβει, το πιθανότερο είναι πως η συσκευή είναι ακόμα βρεγμένη εσωτερικά, θα πρέπει να αποσυναρμολογηθεί πλήρως η συσκευή και να ακολουθήσουν κάποια πιο προσεκτικά βήματα τα οποία απαιτούν κάποια εμπειρία σε συσκευές τέτοιου τύπου.
Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να λειτουργήσει ξανά η συσκευή ειδικά αν γίνουν τα βήματα άμεσα και χωρίς να γίνουν τα απαγορευτικά βήματα που προαναφέρθηκαν, σε συνδυασμό με λίγη τύχη βέβαια….
Προσοχή! Μην σας κάνει εντύπωση ότι το κινητό λειτουργεί στην αρχή ή για κάποιες μέρες κανονικά. Το υγρό, ότι και να είναι, θα προκαλέσει διάβρωση στις κολλήσεις και στα τσιπάκια μετά από ένα x διάστημα, αφού εξατμιστεί, με αποτέλεσμα να το αχρηστεύσει. Αν η συσκευή εκτέθηκε σε υγρό, θα πρέπει να καθαριστεί το γρηγορότερο δυνατό έστω και προληπτικά!
Επισκευή Βρεγμένης Συσκευής
Επισκευές Smartphone
Πρόσφατα Άρθρα
Τι να κάνετε αν χάσετε ή σας κλέψουν το κινητό σας!
Κλείδωμα κινητού: Σε ποιά επίπεδα χωρίζεται και τι πρέπει να γνωρίζετε.
Τι είναι τελικά οι όροι OEM και Refurbished στις οθόνες iPhone;
Capital Control: Πως να τα παρακάμψετε με PayPal και Skrill / Moneybookers
Για ποιό λόγο να αγοράσω Antivirus, αφού υπάρχουν δωρεάν;
Δίσκος SSD! Γιατί είναι η καλύτερη αναβάθμιση Η/Υ και πρέπει να τον αποκτήσετε;
Γιατί είναι αργό το Internet στο σπίτι;
Κοροναϊός: Πως να απολυμάνετε σωστά το κινητό σας!
Apple και Samsung επιβράδυναν σκόπιμα τα κινητά μέσω αναβαθμίσεων των λογισμικών
GDPR: 10 βήματα που πρέπει να κάνεις
Τελωνεία και ΕΛΤΑ: Καθυστερήσεις και δασμοί, τα νέα δεδομένα!
Δικτυακές κάμερες και συναγερμός: Πόσο ασφαλή είναι;
Συνήγορος του Καταναλωτή: “Τρελές χρεώσεις σε χρήστες κινητών”
Τι να προσέξετε στην Αγορά Κινητού από Εξωτερικό!