Τι να προσέξετε στην Αγορά Κινητού από Εξωτερικό!
Η αγορά κινητού από το εξωτερικό θέλει προσοχή γιατί έχει αρκετά κρυφά σημεία. Πολλές φορές συναντάμε κινητά σε site του εξωτερικού όπως Ebay, Amazon, Aliexpress κτλ ακόμα και στη μισή τιμή από ότι τα βρίσκουμε στην Ελλάδα. Δείτε όμως τι πρέπει να προσέξετε.
Επιλογή Site
Από τη στιγμή που θέλετε να αγοράσετε ένα προϊόν ηλεκτρονικά, καλό θα είναι να εμπιστευτείτε μόνο site που είτε σας έχουν προτείνει είτε είναι πολύ γνωστά. Για περισσότερη ασφάλεια, εμπιστευτείτε site που είναι στην ουσία μεσάζοντες μεταξύ εμπόρου και καταναλωτή, όπως το Ebay και το Amazon, ώστε να έχετε προστασία καταναλωτή.
Για την σωστή επιλογή του πωλητή, θα πρέπει να κοιτάτε να έχει καλές κριτικές, πολλές πωλήσεις και να είναι παλιό μέλος.
Έλεγχος ΙΜΕΙ
Θα πρέπει να δείτε το ΙΜΕΙ του κινητού έστω σε φωτογραφία, και να ελέγξετε αν είναι κλειδωμένο σε δίκτυο του εξωτερικού για να αποφύγετε τυχόν εκπλήξεις. Αν είναι κλειδωμένο, θα πρέπει να ξεκλειδωθεί αλλιώς δε θα λειτουργεί με τις Ελληνικές SIM. Συνήθως το αναφέρουν στις αγγελίες οι πωλητές.
Καλό θα ήταν να κάνετε ένα υποτυπώδη έλεγχο του IMEI σε site για "Μαύρη Λίστα", δηλαδή σε βάσεις δεδομένων του εξωτερικού όπως αυτό: CheckESNfree.com , ώστε να διαπιστώσετε (με σιγουριά 80%) αν πρόκειται για κλεμμένο ή μπλοκαρισμένο κινητό. Αν είναι έτσι ρωτήστε τον πωλητή αν όντως είναι έτσι και τι πρόβλημα θα μπορούσε να παρουσιαστεί με το κινητό μετά την αγορά.
Αποστολή στην Ελλάδα
Το σημαντικότερο κομμάτι στην αγορά από εξωτερικό είναι τα μεταφορικά. Θα πρέπει να προσέξετε από που θα σταλεί το κινητό και με τι μεταφορική το αποστέλλει ο πωλητής. Πρέπει να ξέρετε ότι για αποστολές εντός Ε.Ε. δεν έχετε φόβο να σταματήσει δέμα στο τελωνείο. Για χώρες όμως εκτός Ε.Ε, αν θέλετε να το παραλάβετε με ιδιωτική Courier (UPS, DHL, TNT, FedEx κτλ), να είστε βέβαιοι ότι κατά 95% θα περάσει από τελωνείο. Αυτό σημαίνει ότι θα σταματήσει εκεί μέχρι να αναλάβετε τη διαδικασία εκτελωνισμού και θα κληθείτε να πληρώσετε τους δασμούς και τις σχετικές χρεώσεις για να το παραλάβετε, οι οποίες μπορεί να είναι ακόμα και στο ύψος της αγοράς του κινητού!
Αν το παραγγείλετε με αργό ταχυδρομείο, το πακέτο θα καταλήξει στα ΕΛΤΑ όπου σίγουρα θα ελεγχθεί αλλά είναι άγνωστο αν θα χρεωθείτε τελωνειακά. Τότε έχετε μερικές ελπίδες να αποφύγετε τα τελωνειακά κόστη, αλλά θα αργήσει πολλές ημέρες, αν όχι μήνες για να το παραλάβετε χωρίς καμία υπεύθυνη ενημέρωση στο ενδιάμεσο. Τα τελωνεία έχουν αρχίσει και ελέγχουν όλο και περισσότερα πακέτα καθημερινά, ιδίως κινητά.
Προσοχή: μην πάρετε ποτέ φθηνή μεταφορική χωρίς Tracking Number, δηλαδή χωρίς να είναι συστημένο με αριθμό φορτωτικής. Με απλή αποστολή είναι άγνωστο το που θα βρίσκεται το δέμα και είναι πολύ πιθανό να χαθεί ή και να κλαπεί στη πορεία.
Γλώσσα Λογισμικού
Βεβαιωθείτε ότι η έκδοση του λογισμικού του κινητού θα διαθέτει την γλώσσα που σας ενδιαφέρει. Πολλά κινητά από το εξωτερικό για παράδειγμα δεν έχουν την Ελληνική γλώσσα. Υπάρχουν βέβαια μέθοδοι να εγκατασταθούν επιπλέον γλώσσες ή λογισμικά, αλλά απαιτείται μία ιδιαίτερη διαδικασία αναλόγως το μοντέλο του κινητού.
Υποστήριξη Ελληνικών Δικτύων
Βεβαιωθείτε ότι το κινητό δέχεται κάρτες SIM, δηλαδή να είναι τύπου GSM και όχι CDMA που χρησιμοποιείται π.χ. σε Αμερικάνικα δίκτυα, διότι δεν θα λειτουργούν στην Ελλάδα. Τα κινητά τύπου CDMA δεν δέχονται κάρτες SIM και έχουν άλλη τεχνολογία που δεν υποστηρίζεται από τα Ελληνικά δίκτυα.
Επίσης βεβαιωθείτε ότι αν το μοντέλο του κινητού είναι ξένης έκδοσης, π.χ. Samsung S7 της Αμερικάνικης εταιρείας Sprint, να μπορεί να υποστηρίξει και τις ελληνικές ζώνες συχνοτήτων GSM, HSPA, LTE στα 800 MHz, 900 MHz, 1800 ΜΗz, 2100 MHz και 2600 ΜΗz. Αν δεν υποστηρίζει κάποια από αυτές τις τεχνολογίες ενδέχεται να έχετε πρόβλημα στην κάλυψη π.χ. του 4G LTE στην Ελλάδα.
Μάρκα Κινητού
Προσοχή στα άγνωστα κινητά ή υπερβολικά φθηνά με πολλά υποσχόμενα χαρακτηριστικά γιατί συνήθως βγάζουν βλάβες σύντομα και δεν δίνουν αυτά που υπόσχονται, όπως χαμηλή ποιότητα κάμερας παρόλο που έχει "βαφτιστεί" με ευκρίνεια 16Megapixel.
Αυτά τα κινητά παρουσιάζουν βλάβες με 50% μεγαλύτερη πιθανότητα από τα επώνυμα κινητά. Επίσης, το 70% των βλαβών σε αυτά τα κινητά δεν επισκευάζονται λόγω ότι δεν υπάρχει υποστήριξη υλικολογισμικού από το κατασκευαστή ή αντιπροσωπεία και τα ανταλλακτικά στο εμπόριο είναι δυσεύρετα.
Πληρωμή
Προσπαθήστε να αποφύγετε πληρωμή σε τραπεζικό λογαριασμό προς κάποιον άγνωστο στο εξωτερικό, για ευνόητους λόγους, όπως και πληρωμή με άγνωστους ηλεκτρονικούς τρόπους.
Καλό θα ήταν να επιλέξετε μεθόδους όπως Paypal και Skrill τα οποία είναι γνωστά και έχουν προστασία καταναλωτή.
Πρόσφατα Άρθρα
Τι να κάνετε αν χάσετε ή σας κλέψουν το κινητό σας!
Κλείδωμα κινητού: Σε ποιά επίπεδα χωρίζεται και τι πρέπει να γνωρίζετε.
Τι είναι τελικά οι όροι OEM και Refurbished στις οθόνες iPhone;
Capital Control: Πως να τα παρακάμψετε με PayPal και Skrill / Moneybookers
Για ποιό λόγο να αγοράσω Antivirus, αφού υπάρχουν δωρεάν;
Δίσκος SSD! Γιατί είναι η καλύτερη αναβάθμιση Η/Υ και πρέπει να τον αποκτήσετε;
Γιατί είναι αργό το Internet στο σπίτι;
Κινητό και Tablet στο νερό! Ποιές είναι οι “πρώτες βοήθειες”.
Κοροναϊός: Πως να απολυμάνετε σωστά το κινητό σας!
Apple και Samsung επιβράδυναν σκόπιμα τα κινητά μέσω αναβαθμίσεων των λογισμικών
GDPR: 10 βήματα που πρέπει να κάνεις
Τελωνεία και ΕΛΤΑ: Καθυστερήσεις και δασμοί, τα νέα δεδομένα!
Δικτυακές κάμερες και συναγερμός: Πόσο ασφαλή είναι;
Συνήγορος του Καταναλωτή: “Τρελές χρεώσεις σε χρήστες κινητών”
Πως να ξεχωρίσετε ένα ψεύτικο κινητό απομίμηση!