Οδηγός Αγοράς: Πως να επιλέξετε το καινούργιο σας Laptop

Πως να επιλέξετε το καινούργιο σας Laptop!

Τι χρειάζεται να γνωρίζετε πριν αγοράσετε ένα καινούργιο Laptop για να εκμεταλλευτείτε όσο το δυνατό καλύτερα τα χρήματα που θα δώσετε.

Πολλές φορές οι μέσοι χρήστες υπολογιστών παρασύρονται από τις διαφημίσεις και τους "Μαρκετίστικους" όρους, όπως "Οχτα-πύρηνος επεξεργαστής", "1 TeraByte δίσκο" κτλ με αποτέλεσμα να αγοράζουν ένα Laptop το οποίο δεν διαθέτει μία αρμονική σύνθεση χαρακτηριστικών ή αυτά που πραγματικά χρειάζονται.

Πρέπει όλα τα περιφερειακά του Laptop να επιλέγονται με προσοχή ώστε να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο δυνατοτήτων και πάνω απ' όλα να ξέρουμε για ποιό σκοπό το χρειαζόμαστε.

Οι παρακάτω προτάσεις φυσικά, αφορούν νούμερα στα σημερινά δεδομένα, για ένα Laptop μεσαίας κατηγορίας για χρήση Internet, Office, χαμηλό Gaming και αρκετές άλλες χρήσεις.

Shopping-for-laptops

επισκευη υπολογιστων

Μέγεθος Οθόνης/Laptop15-inch-screen

Ξεκινάμε από εκεί. Αν θέλουμε μικρό Νetbook/Laptop 10"-13" δε θα έχουμε και μεγάλες απαιτήσεις σε επιδόσεις (εκτός από μερικές "ακριβες" εξαιρέσεις). Αν ζητάμε πολλά και θέλουμε κάτι που να μας θυμίζει τον σταθερό μας υπολογιστή τότε χρειαζόμαστε 17"-18.5". Φυσικά, η μέση λύση αγοράς ενός Laptop είναι στις 15" όπου συνήθως είναι ικανοποιητικό. Εκεί θα ήταν καλό να κοιτάμε και το βάρος του και πόσο λεπτό είναι ώστε να βρισκόμαστε σε λογικά πλαίσια.

Επεξεργαστής814_CPU

Ας ξεχάσουμε επιτέλους τη "συλλογή πυρήνων" και να κοιτάξουμε πίσω από τις λέξεις. Ένας επεξεργαστής 2 πυρήνων, τελευταίας τεχνολογίας, με νέες αρχιτεκτονικές ή και χρονισμένος σε υψηλότερα GHz, μπορεί να αποδίδει και 50% καλύτερα από ένα παλαιότερης γενιάς 4πύρηνο. Σήμερα, σε ένα Laptop καλό είναι να έχουμε συχνότητα χρονισμό τουλάχιστον στα 2GHz ώστε να μην βαραίνει πολύ εύκολα το σύστημα. Η συχνότητα χρονισμού βέβαια είναι πάλι σχετικό, καλό είναι να εξεταστούν τα συγκεκριμένα μοντέλα επεξεργαστών, πριν την αγορά, για τις επιδόσεις τους.

Μνήμη RAM640x360_SINGLE_SIDED_SODIMM

Καλό είναι να έχει τουλάχιστον 4GB RAM και να διαθέτει περιθώρια αναβάθμισης μελλοντικά, δηλαδή ελεύθερη θύρα επέκτασης μνήμης. Όσο υψηλότερη συχνότητα χρονισμού έχει και αυτή, τόσο το καλύτερο. (π.χ. οι σημερινές DDR3 στα 1600MHz)

Δίσκος

slantΤι να τους κάνεις τους επεξεργαστές και τη μνήμη υψηλών επιδόσεων αν δεν έχεις τη κατάλληλη ταχύτητα δίσκου να διαχειριστείς δεδομένα; Τη λύση αυτή δίνουν οι δίσκοι SSD, που με την νέα τεχνολογία τους δίνουν αστραπιαίες αποκρίσεις και ταχύτητα στο σύστημα. Οι παλιοί κλασικοί δίσκοι δημιουργούν πολλές καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται τα περιφερειακά.
Μπορεί να χρειαστεί να τον αλλάξουμε αμέσως μόλις αγοράσουμε το Laptop, ξεχωριστά, διότι αρκετές φορές οι κατασκευαστές είτε δε τους περιλαμβάνουν, είτε υπερχρεώνουν τα Laptop που "φοράνε" εργοστασιακά τέτοιους σκληρούς. Θα χρειαστεί να αγοραστεί ένας τουλάχιστον 120GB σε μέγεθος, και αν είναι λίγο και έχουμε πολλά δεδομένα, μπορούμε να βρούμε εναλλακτικές (εξωτερικός δίσκος, Cloud, USB sticks κτλ)

Κάρτα Γραφικώνamd-gpu

Πολύ σημαντικό κομμάτι των επιδόσεων του Laptop στο οποίο πρέπει να δώσουμε προσοχή εξ' αρχής διότι δε δέχεται συμφέρουσα μελλοντική αναβάθμιση.
Επίσης έχει ένα κρυφό κομμάτι που λίγοι παρατηρούν, τη μνήμη της κάρτας γραφικών, δηλαδή αν θα είναι "Shared" ή "Dedicated". Στη πρώτη περίπτωση η κάρτα "κλέβει" μνήμη από το σύστημα (RAM) ενώ στη 2η περίπτωση διαθέτει δικιά της αυτόνομη μνήμη, οπότε δεν επιβαρύνει την απόδοση του συστήματος. Φυσικά η καλύτερη λύση είναι η Dedicated, με 1GB Μνήμη τουλάχιστον.

Μονάδα DVD

Ελέγχουμε αν διαθέτει οπτικό μέσο, διότι σιγά σιγά τείνει να καταργηθεί. Στη περίπτωση που διαθέτει εξυπηρετεί και για άλλο σκοπό. Μπορεί να μπει σε αυτή τη θέση αντάπτορας ο οποίος μετατρέπει τη θύρα του DVD σε κλασσική SATA, όπου μπορούμε να βάλουμε εκεί μεγάλο σκληρό δίσκο για περισσότερη χωρητικότητα.

Κατασκευαστής - Εγγύηση

Φυσικά παίζει ρόλο ο κατασκευαστής του Laptop και το είδος του Support που έχει. Προσωπικά πάντα, βάση εμπειρίας και τεχνικών βλαβών, θεωρούμε τα πιο αξιόπιστα Laptop αυτά της Toshiba και της Dell, τα οποία έχουν ποιοτικό Hardware και εξαρτήματα, αλλά φυσικά και πιο υψηλό κόστος, με τη δεύτερη να έχει πολύ καλό after sales support.
Αν πάλι κάποιος ψάχνει τη χρυσή τομή Τιμής-Ποιότητας, θα προτείναμε με τη σειρά: Lenovo, Fujitsu και Asus, με τη πρώτη να διαθέτει μεγάλη γκάμα και αρκετά καλό hardware και χαρακτηριστικά τα τελευταία χρόνια στον χώρο. Τις υπόλοιπες μάρκες δεν τις αναφέρουμε για ευνόητους λόγους...

Να επισημανθεί το εξής: Μακριά από Laptop κινέζικης προέλευσης και τεχνογνωσίας. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρουσιάσουν προβλήματα που θα μετανιώσετε για μία διαφορά της τάξης των 100€. Η καλή ποιότητα ενός κατασκευαστή σημαίνει ότι έχει κατασκευάσει (ή έχει δώσει την τεχνογνωσία σε άλλο κατασκευαστή/εργοστάσιο) μητρική πλακέτα με ανθεκτικά, αποδοτικά και ποιοτικά εξαρτήματα, όπου θα διαθέτει τους κατάλληλους "διαδρόμους δεδομένων" για ταχύτερα Data Input - Output μεταξύ των περιφερειακών της "ραχοκοκαλιάς" του Laptop σας.

Ένας υπολογιστής τέτοιου είδους κοστίζει σήμερα γύρω στα 450-500€ συνολικά, αν μπει και ο δίσκος SSD. Είναι προτιμότερο να επενδύσετε σε κάτι καλό κατά την αγορά, ώστε να έχετε ένα λιγότερο μπελά στο κεφάλι σας μετά από 2-3 χρόνια χρήσης, και έπειτα να μπορεί να αναβαθμιστεί αργότερα για να αντέξει περισσότερα χρόνια.

Επισκευές Laptop

Πρόσφατα Άρθρα

Posted in PC και Laptop, Tweaks/Συμβουλές.