Οδηγός Αγοράς: Πως να επιλέξετε το καινούργιο σας Laptop

Πως να επιλέξετε το καινούργιο σας Laptop!

Τι χρειάζεται να γνωρίζετε πριν αγοράσετε ένα καινούργιο Laptop για να εκμεταλλευτείτε όσο το δυνατό καλύτερα τα χρήματα που θα δώσετε.

Πολλές φορές οι μέσοι χρήστες υπολογιστών παρασύρονται από τις διαφημίσεις και τους "Μαρκετίστικους" όρους, όπως "Οχτα-πύρηνος επεξεργαστής", "1 TeraByte δίσκο" κτλ με αποτέλεσμα να αγοράζουν ένα Laptop το οποίο δεν διαθέτει μία αρμονική σύνθεση χαρακτηριστικών ή αυτά που πραγματικά χρειάζονται.

Πρέπει όλα τα περιφερειακά του Laptop να επιλέγονται με προσοχή ώστε να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο δυνατοτήτων και πάνω απ' όλα να ξέρουμε για ποιό σκοπό το χρειαζόμαστε.

Οι παρακάτω προτάσεις φυσικά, αφορούν νούμερα στα σημερινά δεδομένα, για ένα Laptop μεσαίας κατηγορίας για χρήση Internet, Office, χαμηλό Gaming και αρκετές άλλες χρήσεις.

Shopping-for-laptops

επισκευη υπολογιστων

Μέγεθος Οθόνης/Laptop15-inch-screen

Ξεκινάμε από εκεί. Αν θέλουμε μικρό Νetbook/Laptop 10"-13" δε θα έχουμε και μεγάλες απαιτήσεις σε επιδόσεις (εκτός από μερικές "ακριβές" εξαιρέσεις) λόγω ότι σε τόσο μικρό χώρο δεν είναι δυνατό να μπει σύστημα υψηλών επιδόσεων με το αντίστοιχο σύστημα ψύξης. Αν ζητάμε πολλά και θέλουμε κάτι που να μας θυμίζει τον σταθερό μας υπολογιστή τότε χρειαζόμαστε 17"-18.5". Φυσικά, η μέση λύση αγοράς ενός Laptop είναι στις 15" όπου συνήθως είναι ικανοποιητικό και εκεί θα έχουμε και τις περισσότερες επιλογές στην αγορά. Εκεί θα ήταν καλό να κοιτάμε και το βάρος του και πόσο λεπτό είναι ώστε να βρισκόμαστε σε λογικά πλαίσια.

Επεξεργαστής814_CPU

Ας ξεχάσουμε επιτέλους τη "συλλογή πυρήνων" και να κοιτάξουμε πίσω από τις λέξεις. Ένας επεξεργαστής 2 πυρήνων, τελευταίας τεχνολογίας, με νέες αρχιτεκτονικές ή και χρονισμένος σε υψηλότερα GHz, μπορεί να αποδίδει και 50% καλύτερα από ένα παλαιότερης γενιάς 4πύρηνο. Σήμερα, σε ένα Laptop καλό είναι να έχουμε συχνότητα χρονισμό τουλάχιστον στα 2GHz ώστε να μην βαραίνει πολύ εύκολα το σύστημα. Η συχνότητα χρονισμού βέβαια είναι πάλι σχετικό, καλό είναι να εξεταστούν τα συγκεκριμένα μοντέλα επεξεργαστών, πριν την αγορά, για τις επιδόσεις τους. Με τα σημερινά δεδομένα ένας επεξεργαστής Intel i3 6ης γενιάς και πάνω είναι ικανοποιητικός για τον μέσο χρήστη. Η γενιά του επεξεργαστή στην Intel φαίνεται από το πρώτο νούμερο του μοντέλου του (π.χ. ο Intel i3-6100 είναι 6ης γενιάς).

Μνήμη RAM640x360_SINGLE_SIDED_SODIMM

Καλό είναι να έχει τουλάχιστον 4GB RAM και να διαθέτει περιθώρια αναβάθμισης μελλοντικά, δηλαδή ελεύθερη θύρα επέκτασης μνήμης. Όσον αφορά τη ταχύτητά της, όσο υψηλότερη συχνότητα χρονισμού έχει τόσο το καλύτερο π.χ. οι σημερινές DDR3 στα 1600MHz.

Δίσκος

slantΤι να τους κάνεις τους επεξεργαστές και τη μνήμη υψηλών επιδόσεων αν δεν έχεις τη κατάλληλη ταχύτητα δίσκου να διαχειριστείς δεδομένα; Τη λύση αυτή δίνουν οι δίσκοι SSD, που με την νέα τεχνολογία τους δίνουν αστραπιαίες αποκρίσεις και ταχύτητα στο σύστημα. Οι παλιοί κλασικοί σκληροί δίσκοι HDD δημιουργούν πολλές καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται τα περιφερειακά του Laptop.
Μπορεί να χρειαστεί να τον αλλάξουμε αμέσως μόλις αγοράσουμε το Laptop, ξεχωριστά, διότι αρκετές φορές οι κατασκευαστές είτε δε τους περιλαμβάνουν, είτε υπερχρεώνουν τα Laptop που "φοράνε" εργοστασιακά τέτοιους σκληρούς. Θα χρειαστεί να αγοραστεί ένας τουλάχιστον 240GB σε μέγεθος, και αν είναι λίγο και έχουμε πολλά δεδομένα, μπορούμε να βρούμε εναλλακτικές (εξωτερικός δίσκος, Cloud, USB sticks κτλ)

Κάρτα Γραφικώνamd-gpu

Πολύ σημαντικό κομμάτι των επιδόσεων του Laptop στο οποίο πρέπει να δώσουμε προσοχή εξ' αρχής διότι δε δέχεται συμφέρουσα μελλοντική αναβάθμιση.
Υπάρχει ένα κρυφό κομμάτι που λίγοι παρατηρούν, τη μνήμη της κάρτας γραφικών, δηλαδή αν θα είναι "Shared" ή "Dedicated". Στη πρώτη περίπτωση η κάρτα "κλέβει" μνήμη από το σύστημα (RAM) ενώ στη 2η περίπτωση διαθέτει δικιά της αυτόνομη μνήμη, οπότε δεν επιβαρύνει την απόδοση του συστήματος. Φυσικά η καλύτερη λύση είναι η Dedicated, με 1GB Μνήμη τουλάχιστον για τα σημερινά δεδομένα.

Μονάδα DVD

Ελέγχουμε αν διαθέτει όντως οπτικό μέσο CD Player, διότι σιγά σιγά τείνει να καταργηθεί και δεν τα συμπεριλαμβάνουν στη πώληση. Στη περίπτωση που διαθέτει εξυπηρετεί και για άλλο σκοπό εκτός από CD Player. Μπορεί να μπει σε αυτή τη θέση αντάπτορας ο οποίος μετατρέπει τη θύρα του DVD σε κλασσική SATA, όπου μπορούμε να βάλουμε εκεί δεύτερο μεγάλο σκληρό δίσκο για περισσότερη χωρητικότητα μαζί με τον δίσκο SSD μας.

Κατασκευαστής - Εγγύηση

Φυσικά παίζει ρόλο ο κατασκευαστής του Laptop και το είδος του Support που έχει. Βάση εμπειρίας και τεχνικών βλαβών από τα Laptop που δεχόμαστε στο κατάστημα, θεωρούμε τα πιο αξιόπιστα Laptop αυτά της Toshiba και της Dell, τα οποία έχουν ποιοτικό Hardware και εξαρτήματα, αλλά φυσικά και πιο υψηλό κόστος, με τη δεύτερη να έχει καλό after sales support. Αν πάλι κάποιος ψάχνει τη χρυσή τομή Τιμής-Ποιότητας, θα προτείναμε με τη σειρά: Lenovo, Acer, Fujitsu και Asus, με τη πρώτη να διαθέτει μεγάλη γκάμα και αρκετά καλό hardware και χαρακτηριστικά τα τελευταία χρόνια στον χώρο. Τις υπόλοιπες μάρκες δεν τις αναφέρουμε για ευνόητους λόγους...

Συνήθως τα Laptop έχουν εγγύηση από 1-2 έτη. Καλό θα ήταν όμως να ρωτήσετε το κατάστημα από το οποίο θα αγοράσετε το Laptop, αν η εγγύηση ισχύει με την απόδειξη αγοράς για να πάτε απευθείας στην αντιπροσωπεία του κατασκευαστή στην Ελλάδα, διότι ορισμένα καταστήματα έχουν Laptop παραεισαγωγής και υπόσχονται 1-2 έτη εγγύησης είτε μέσω του κατασκευαστή στο εξωτερικό (πολλές εβδομάδες αναμονή) είτε μέσω του καταστήματός τους, επίσης χρονοβόρα διαδικασία αλλά και επικίνδυνη σε περίπτωση που κλείσει το κατάστημα στη πορεία του χρόνου.

Να επισημανθεί το εξής: Μακριά από Laptop κινέζικης προέλευσης και τεχνογνωσίας. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρουσιάσουν προβλήματα ή να μην δέχονται αναβαθμίσεις που θα μετανιώσετε για μία διαφορά της τάξης των 100€. Η καλή ποιότητα ενός κατασκευαστή σημαίνει ότι έχει κατασκευάσει μητρική πλακέτα με ανθεκτικά, αποδοτικά και ποιοτικά εξαρτήματα αλλά και ποιοτικά περιφερειακά (δίσκος, RAM κτλ). Οι ποιοτικές μητρικές πλακέτες διαθέτουν τους κατάλληλους "διαδρόμους δεδομένων" για ταχύτερα Input - Output δεδομένων μεταξύ των περιφερειακών της "ραχοκοκαλιάς" του Laptop σας.

Λειτουργικό Σύστημα Windows

Τα Laptop σε αυτό το επίπεδο πωλούνται συνήθως είτε χωρίς καθόλου λειτουργικό σύστημα είτε με εγκατεστημένο μόνο το σύστημα των Windows μαζί με την προβλεπόμενη άδεια. Στη πρώτη περίπτωση θα πρέπει να υπολογίσετε ότι θα χρειαστεί να εγκατασταθούν τα Windows όπως επίσης και τα απαραίτητα προγράμματα χρήσης, Office, PDF Reader κτλ. Στη δεύτερη περίπτωση θα χρειαστούν πάλι να εγκατασταθούν προγράμματα αλλά όχι τα Windows μιας και είναι προεγκατεστημένα. Ένα μείον της 2ης επιλογής είναι ότι η άδεια και η έκδοση των Windows είναι κατά 90% η "Home" έκδοση και όχι η "Pro", πράγμα που μπορεί να επηρεάσει αναλόγως τις ανάγκες του χρήστη όσον αφορά τις επιλογές παραμετροποιήσεων του συστήματος (Δίκτυο, διαχείριση, δικαιώματα χρηστών κ.α.).

Μεγάλη προσοχή στη τιμή

Ένας υπολογιστής τέτοιου είδους βάση των παραπάνω κοστίζει σήμερα γύρω στα 350-500€, αν μπει και ο δίσκος SSD. Σε λιγότερα χρήματα, τύπου 250€, κατά 99% θα έχετε πρόβλημα πολύ σύντομα και θα δώσετε άδικα ακόμα και αυτά τα χρήματα. Θέλει μεγάλη προσοχή στις "πονηρές" προσφορές που θα δείτε να κυκλοφορούν σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων όπως ένα πολύ κλασικό παράδειγμα, κάποιες εκδόσεις Laptop οι οποίες είχαν μόνο 32GB ή 64GB μνήμη δίσκου και 2GB RAM. Σε αυτές τις εκδόσεις, προς αποφυγή κόστους, οι κατασκευαστές φτιάχνουν τις μητρικές πλακέτες με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αναβαθμίζονται σε κανένα επίπεδο, δηλαδή ενσωματωμένη μνήμη δίσκου, μνήμη RAM και επεξεργαστή. Αυτό σημαίνει ότι με τη πρώτη αναβάθμιση που θα κάνουν τα Windows ή βάζοντας μερικά αρχεία μέσα στον μικρό αυτό δίσκο, θα γεμίσει ο δίσκος και απευθείας θα "σέρνεται" το σύστημα! Έτσι, δε θα υπάρχει τίποτα άλλο να κάνετε παρά να αγοράσετε και πάλι καινούργιο, μόλις σε 1-2 έτη χρήσης.

Είναι προτιμότερο να επενδύσετε σε κάτι καλό κατά την αγορά, ώστε να έχετε ένα λιγότερο μπελά στο κεφάλι σας μετά από 5-6 χρόνια χρήσης, και έπειτα να μπορεί να αναβαθμιστεί αργότερα για να αντέξει  ακόμα και 15 χρόνια!

Σημαντικό! Μετά τα πρώτα 3 έτη αγοράς και κάθε 3 έτη έπειτα, μη ξεχάσετε τη μοναδική συντήρηση που ζητάει το Laptop για μακροζωϊα, τον καθαρισμό τους συστήματος ψύξης για αποφυγή καταστροφής των κυκλωμάτων από υψηλές θερμοκρασίες εσωτερικά.

Επισκευές Laptop

Πρόσφατα Άρθρα

Posted in PC και Laptop, Tweaks/Συμβουλές.